Socialdemokraterna byter bank – lämnar Nordea

STOCKHOLM 20170907

Socialdemokraterna lämnar Nordea och byter bank till Swedbank. Huvudanledningen är dock inte Nordeas aviserade flytt av huvudkontor utan större fördelar för partiets lokalföreningar.

– Vi får ett bättre ramavtal som kommer att gynna partiorganisationen, säger Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell.

Nordeas beslut att flytta huvudkontoret till Helsingfors har väckt kritik och fått både LO och Kommunal att vilja byta bank. Socialdemokraterna har inte fattat sitt beslut på de grunderna. Partiet inledde processen med en ny bankupphandling i våras, innan Nordea satte ned foten. Men debatten och de reaktioner från partimedlemmar med krav på ett bankbyte som inkommit under resans gång har knappast talat till Nordeas fördel.

– Vi har inte bytt bank på väldigt länge och ville se hur vår nuvarande bank står sig mot andra.

– Det är klart att Nordeas beslut har varit en bidragande orsak. Men det är inte det som har varit vårt huvudsakliga skäl för att byta bank, säger partikassör Roger Berzell.

Avgörandet i upphandlingen har varit strikt affärsmässig. Bakgrunden är att partistyrelsen under flera år har fört en diskussion med Nordea om att få ned kostnaderna för S-föreningarna. Det har varit ett starkt krav från lokalorganisationerna varav de flesta har Nordea. Men det har inte gått att lösa.

Med det nya avtalet som partiet tecknar med Swedbank så öppnas möjligheter för smidigare administrativa rutiner och lägre kontokostnader för föreningarna.

– Kostnadsbilden är nästan likadan, men vi får ett bättre ramavtal som kommer att gynna partiorganisationen. Det kommer att vara väldigt bra för S-föreningar, säger Berzell.

– Swedbank har varit väldigt tillmötesgående när det gäller hur vi ska jobba med kundtjänst och service gentemot lokalorganisationerna. Om vi ser hela partiet som helhet, med partidistrikt, arbetarekommuner och S-föreningar så är det betydligt bättre.

Bankflytten är ingen liten affär och innebär ett stort avbräck för Nordea. Socialdemokraterna har varit kund i banken i många år. Partiet har en årlig omsättning på cirka 230–240 miljoner kronor och runt 400 miljoner kronor i placeringar via banken.
Dessutom har partiets bolag Nordea som bank.

Har du upplevt ett internt tryck på att byta bank?

– Jag har under senvåren och sommaren fått frågor från medlemmar om vi inte ska byta bank.  Då har vi kunnat svara dem att vi ändå är på väg att göra en upphandling. Då har de varit ganska nöjda med det, säger Berzell.

Ni har haft en dialog med Nordea om utflyttningsfrågan i egenskap av kund?

– Ja, vi har haft träffar med Nordea redan när det gällde Panamaskandalen. Vi har begärt in förklaringar och handlingsplaner. Men det här är mer ett affärsmässigt val.

Det var efter att beskedet om en höjning av bankernas obligatoriska avgift till resolutionsreserven, kriskassan, som Nordeas ledning hotade med att flytta huvudkontoret till Helsingfors. Regeringen meddelade senare att avgiften ska trappas av över tid. När Nordea väl fattade flyttbeslutet i september angavs huvudskälet vara att Finland är med i EUs bankunion.

Därefter har Kommunal meddelat att förbundet lämnar Nordea. LO har meddelat att de utreder frågan med samma syfte.

Foto: Jonas Ekströmer/TT