Skrattade när han fick frågan om att bli politiker

Khashayar Farmanbar i december 2012. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

December 2012 var energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar nyss vald till S kommande oppositionsråd i Nacka. Den här intervjun gjordes då i Stockholms Tidningen:
Det började lite som ett skämt, säger Khashayar Farmanbar, som i vår blir oppositionsråd för S i Nacka. Han skrattade bara när han fick frågan om att kandidera.

Men till slut blev det allvar, och efter ett par dagars betänketid och överläggning med hustrun tackade han ja.

– Vi trivs här, vi vill bo här, men det kan bli bättre. Det finns ett läge i Nacka där det kan bli förändring.

Khashayar uttalas med ett sch-ljud i mitten, med betoningen på sista a:et. Svårt för en svensk tunga, men han är tolerant och lystrar till det mesta. På grekiska heter namnet Xerxes, för dem som kan sin antika historia.

Den politiska banan startade i Boden, dit familjen kom som politiska flyktingar när han var tolv år. Carl Bildt hade blivit statsminister och i skolan fick de läsa alla politiska program. Socialdemokraterna var ett av de partier som låg honom närmast, och Ingvar Carlsson var en person han kände förtroende för.

– Jag gick prettovägen, att läsa partiprogram och titta på ledarna.

Första mötet med SSU Boden gick dock inget vidare. Mötet var inställt på grund av översvämning, men budskapet gick inte ut till alla. Khashayar Farmanbar stod och frös länge, innan han skrev ett surt budskap på en lapp och tryckte in genom dörren.

Min livsfilosofi är att förändring är vårt naturliga tillstånd. Jag tror att politiken

har mycket att lära sig av den tanken.

– Klubbordförande ringde upp och det var starten på en väldigt trevlig klubbgemenskap.

Samtidigt var han elevrådets ordförande och engagerad i att stärka elevernas makt i skolan – egenmakt är ett begrepp han gillar, det signalerar att S inte bara är en kollektivistisk rörelse utan bygger på individer. 

– Vi drev igenom att eleverna skulle få betygsätta lärarnas insatser. Det var min första stora politiska fråga. 

Något år senare flyttade Khashayar Famanbar till Luleå för att studera, och blev så småningom ordförande för SSU Norrbotten. Hela tiden helt säker på att han inte skulle bli yrkespolitiker. Han studerade datateknik och industriell ekonomi, och skulle bygga sin framtid på det.

Tillsammans med en studiekamrat analyserade han marknaden och såg en potential i att erbjuda digitala kartor som verktyg för bland annat stadsplanering. De startade företaget Agency 9.

– Jag är jätteglad att jag gjorde det här. Jag har lärt mig om entreprenörskap, företagens villkor, att ta personalansvar från grunden, och jag tror också att jag har lärt mig värdet av varje anställd. Både hur mycket man behöver jobba för att kunna anställa en till, och värdet i att den personen jobbar kvar.

Ett företag måste anpassa sig eller dö. Ett parti måste också vara i takt med tiden; det spelar ingen roll om man har en politik som fortfarande är relevant om man inte kan formulera sig så att det framgår.

– Min livsfilosofi är att förändring är vårt naturliga tillstånd. Jag tror att politiken har mycket att lära sig av den tanken.

Han nämner tre områden där Socialdemokraterna behöver ta fram en tydlig politik för Nacka. Barnens situation i sin helhet; skola, förskola, idrottsföreningar.

Kommunikationer och infrastruktur, där Moderaterna enligt Khashayar Farmanbar har låtit årtionden gå förbi utan att jobba för att kommunen ska ha förutsättningar att växa.

– Man har drivit kommunen lite på volley, tagit hand om det som behövs men inte jobbat med strategiska förbättringar.

Och slutligen att visa väljarna att Socialdemokraterna kan driva Nacka på ett professionellt sätt.

– Det finns inget svar på varför man betalar så hög kommunalskatt i Nacka, och varför man upphandlar ombyggnad av kommunhuset på löpande räkning. Vi måste visa att vi skulle vara mer rädda om väljarnas skattepengar.

Detaljerna i den nya S-politiken får dock anstå. Det är ju fler än han som ska vara med och ta fram en politik för ett S-styre i Nacka efter 2014.

Fakta Khashayar Farmanbar

Bakgrund: Född i Iran, uppväxt i Boden, studerat i Luleå.

Hobby: Har många intressen men för lite tid för att de ska kunna odlas. Gillar matlagning, siktar på att ge ut en bok med recept som korsbefruktar persisk och norrbottnisk matlagning när han blir pensionär. Tycker om musik, spelade saxofon och keybord som ung.

Denna artikel trycktes i Stockholms Tidningen 24 december 2012.