Shekarabi kräver Åkesson på svar om vinster i välfärden

I dag tisdag möts inrikesminister Ardalan Shekarabi (S) och Jimmie Åkesson (SD) i Uppsala på en debatt om vinster i välfärden.

Se debatten här

Åkesson lovade i valrörelsen 2014 att Sverigedemokraterna skulle medverka till att vinstuttaget ur välfärden skulle begränsas. Nu har SD svikit det löftet och blockerar  tillsammans med de borgerliga partierna.

– Nu ska SD få svara på den här frågan. De får aldrig stå till svars för att de har bytt linje, säger Ardalan Shekarabi inför debatten.

Samtidigt meddelar nu regeringen att den är överens med Vänsterpartiet med att lägga i mars fram ett förslag till vinsttak för privata företag inom skolan och omsorgen, baserad på Ilmar Reepalus utredning. Dessutom ska ett regelverk för vårdsektorn snabbutredas.

– Vi måste säkerställa att resurserna används till det de är avsedda för, att höja kvaliteten i de här verksamheterna. Vi ser exempel på stora vinstuttag. Och det fins de som betalar priset för det. Det är de som jobbar i de hör verksamheterna. Det är undersköterskor, det är lärare. Vi ser att det är där man gör besparingar. Det är försämrade villkor, lägre löner för dem som jobbar i de privata verksamheterna. Så får det inte vara, säger Ardalan Shekarabi.

Shekarabi anklagar SD för att nu vara det parti som starkast försvarar vinstjakten.

– Jag ser att era sympatisörer inte förstår er nya linje, sa Shekarabi till Åkesson i SVT Agenda i söndags.

När Ardalan Shekarabi debatterade kollektivavtalsenliga villkor i offentliga upphandlingar med Åkesson i höstas så fick det stort genomslag i sociala medier.

I dag ser frågan om vinstbegränsning ut att bli en valfråga eftersom det inte finns majoritet för den i riksdagen. I denna fråga finns därmed möjligheter för Socialdemokraterna att vinna tillbaka SD-väljare.