Sexualpolitik genomsyrar Iran och gör det svårt för regimen att backa
De senaste månadernas protestvåg i Iran samlar människor från olika bakgrund på ett nytt sätt.
– Ingen trodde att det här skulle hända i Iran, sa Fataneh Farahani, professor i etnologi, vid ett ABF-seminarium förra veckan.
Protesterna som pågått i Iran sedan Mahsa Aminis död är mer inkluderande än tidigare protestvågor. De sker i olika delar av landet på ett nytt sätt. De sa Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet, under ett seminarium på ABF Stockholm om ”Iran, kvinnorna och revolutionen”.
Den iranska regimen har enligt Peimaneh Mollazehi, författare och människorättsaktivist från Baluchistan i sydöstra Iran, arbetat medvetet för att göra kvinnor rädda för män, och människor från olika folkgrupper rädda för varandra.
– Nu ser vi att vi har bara en fiende: regimen.
Samtidigt är det skillnad på hur regimen möter protesterna i olika delar av landet. Människor i Kurdistan och Baluchistan betalar ett högre pris. Att kvinnor och män och människor med olika bakgrund i dag protesterar gemensamt är uppmuntrande – men verklig förändring kommer att kräva att priviligierade grupper står tillbaka.
– Vi måste vara realistiska. Det är aldrig lätt att lämna ifrån sig privilegier, sa Fataneh Farahani.
En del av protesterna är att kvinnor klipper sitt hår och bränner slöjor. Det är riktat mot den sexualpolitik som genomsyrar många av de lagar som stiftats i Iran efter revolutionen 1979.
Skilsmässoregler, förbud mot abort, vilka som har rätt att studera eller lämna landet, var fönster sitter i byggnader, krav på att kvinnor ska bära hijab, att kvinnor får utbilda sig till läkare eftersom kvinnor inte får visa sig för manliga läkare – det handlar enligt Fataneh Farahani i grunden om sexualpolitik.
Vilket gör det mycket svårt för den iranska regimen att ge vika om kravet på att kvinnor måste klä sig på ett visst sätt.
– Regimen vägrar att backa för de vet att det är så mycket som skulle behöva ändras, sa Fataneh Farahani.
– Förändring tar tid och vi har inte gett upp hoppet. Men vi behöver hjälp, sa Peimaneh Mollazehi, som vill att andra länder ska sluta handla med Iran.