SD-kommunalråd vill porta S-politikers bebis

Munkedals kommunalråd, sverigedemokraten Louise Skaarnes, kräver att oppositionsledaren Liza Kettil (S) inte har med sig sitt nyfödda barn på möten.
– Det säger någonting om SD:s syn på jämställdhet. Jag skulle inte kunna utöva mitt uppdrag som förtroendevald, säger Kettil (S).

Munkedal är en av de kommuner där SD fått ordförandeposten i kommunstyrelsen efter valet. Det leder nu till att nygammal politisk strid blossat upp.

För nio veckor sedan födde Liza Kettil (S) en son som hon nu ammar och har med sig på sammanträden. Men det vill Louise Skaarnes (SD) sätta stopp för.

Liza Kettil, S-gruppledare i Munkedal.

I ett mejl uppmanar Skaarnes (SD) Kettil (S) att ”inte ha med barn på våra möten”. 

Det stör mötena och är respektlöst mot föredragande, menar Skaarnes (SD), som tillägger att

”Mig veterligen finns det inga arbeten där man tar med sig sina barn. Om man sitter i kassan på Ica, jobbar på lager, i hemtjänsten eller om man är lastbilschaufför”.

 – Det jag reagerar på är att det är en förutsättning för att kunna delta i det politiska samtalet i en väldigt begränsad tid av livet. Det är inte så att vi har särskilt många politiker som är småbarnsföräldrar. Det ju en grupp som saknas, säger Liza Kettil (S).

Hon tycker att det problematiskt att kommunstyrelsens ordförande ser det politiska uppdraget som ett arbete.

– Det är ett förtroendeuppdrag och det är väljarna som är uppdragsgivarna.

Kettil (S) är föräldraledig från oppositionsrådsposten, men sitter kvar i kommunstyrelsen och är även S-gruppledare.

Skaarnes (SD) säger att andra politiker har klagat, men hon vill inte säga vilka eller från vilket parti.

– Jag har fått till mig från flera håll och har även själv upplevt att fokus flyttas från det som är viktigt och syftet med våra möten.

När AiP pratar med Kettil har hon precis varit på regionnämndsmöte, med bebisen.

– Det gick utmärkt. Jag har aldrig fått några negativa kommentarer innan det här mejlet kom, säger Kettil (S).

– Hade mitt barn varit större hade man kunnat lösa det med barnvakt. Just nu är min son nio veckor gammal och ammas. Ett så litet barn går inte att lämna bort på det sättet.

Liza Kettil tycker att Skaarnes tilltag är ett angrepp på demokratin. Det försvårar för unga kvinnor att ha politiska uppdrag och i det här fallet skulle det stoppa det största oppositionspartiets gruppledare.

Efter kritiken försvarar Louise Skaarnes (SD) sitt ställningstagande i fullmäktige med att det finns ledamöter som har hörselproblem och tinnitus och att hennes ställningstagande är ”proaktivt”.

– Om man uppmanar till att ta med sig barn kan man ju undra var man ska dra gränsen, hur många barn ska man tillåta, hur gamla de får vara?

Munkedals S-veteran Per-Arne Brink, hänvisar i debatt med Skaarnes i fullmäktige till att Birgitta Dahl (S) fick rubriker när hon ammade i riksdagen, men att det var för 50 år sedan.

– Att det 2023 ska röra upp känslor att en ledamot har med sig ett barn på ett sammanträde. Jag kan inte släppa det.

SD blev största parti i Munkedal i valet och styr i koalition med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Liza Kettil (S) tror att debatten hänger ihop med att kommunen nu är SD-ledd. Samma vecka kallade SD-ledaren i Umeå, Lars Forsgren, kommunens jämställdhetsgrupp för ”överklasskärringar” och dess arbete för ”skadligt”.

– Man skulle kunna avfärda det som en enskild incident, men samtidigt så händer det saker i andra kommuner. Jag såg att man har synpunkter på någon jämställdhetsgrupp i en annan kommun. Jag tänker att det ändå säger någonting om SD:s syn på jämställdhet.