SD: Three strikes and you’re out! – men Ekeroth sitter kvar

Kent Ekeroth och Sverigedemokraterna kräver att Sverige inför rättsprincipen ”tredje gången gillt”, i USA kallad ”three strikes and you’re out!”

Själv sitter Ekeroth kvar i riksdagen efter fyra krogskandaler med anklagelser om kränkningar och slag.

Kent Ekeroth har tvingats ta en timeout från justitieutskottet efter den senaste incidenten, där han filmats när han slår till en person i en krogkö. Ekeroth hävdar att han försvarat sig med en ”lättare örfil”.

Uppdaterat 171201: Hovrätten friar Ekeroth från anklagelserna om ringa misshandel.

Som parti vill Sverigedemokraterna höja straffen. Samtidigt får de kritik för att straffa sina egna toppnamn mildare än andra partier.

Trots upprepade skandaler sitter Kent Ekeroth kvar i riksdagen. AiP har granskat hur SD och Ekeroth bryter mot principerna i partiets egen kriminalpolitik, för vilken Ekeroth i egenskap av talesperson är direkt ansvarig.

Det var efter en serie skandaler med SD-företrädare som Jimmie Åkesson presenterade partiets nya ”nolltolerans”. Den skulle, enligt Åkesson, tolkas utifrån det kriminalpolitiska ursprung begreppet har.

”Politiska avvikelser eller allmänt olämpligt uppträdande kommer att få konsekvenser och leda till disciplinära åtgärder”, skrev Åkesson på DN debatt i december 2012.

Ändå ville partiledningen ”inte sätta sig till doms” över Ekeroth efter järnrörsskandalen.

– Min inställning är fortfarande den att alla människor kan begå misstag, oavsett vad man har för partibok, sa Richard Jomshof då till AiP.

Kent Ekeroth håller i kamera och järnrör, skymtas nedan till höger, på filmen som Expressen avslöjade.

Ekeroth har motionerat i riksdagen om att göra det olagligt för ”anställda vid alla offentliga institutioner” att inte rapportera brott. Det handlar då om att anmäla invandrare utan uppehållstillstånd.

Järnrörskvällen, under den period då Ekeroth kandiderade till ett av landets högsta offentliga uppdrag, vilseledde han polisen om vad som hänt och höll inne med bevisen.
Det innebar att flera av de potentiella brotten som förtal, förolämpning, olaga hot och egenmäktigt förfarande, hann preskriberas innan filmen publicerades.

Det borde partiledningen se extra allvarligt på eftersom SD anser att brott preskriberas alltför fort i Sverige.

Ekeroth skriver i en motion att brottsoffren ”ska känna och veta att samhället gör sin moraliska plikt och straffar”.

Kriminalpolitiken ska fokusera på brottsoffren och sluta ”offerstämpla” gärningsmännen, enligt SD. Själv skyller Ekeroth konsekvent ifrån sig på de personer han misstänks ha utsatt. Den senaste örfilen kallar han ”självförsvar”, något som inte syns på filmen. På järnrörskvällen knuffar Ekeroth kvinnan Almqvist kallar hora in i en bil. När en man undrar vad Ekeroth håller på med svarar han:

– Hon försökte knuffa mig!

I den kriminalpolitiska motionen från samma år som järnrörsskandalen, undertecknad av Åkesson, Ekeroth och Almqvist, står det att:

”Det ska vara tryggt… för kvinnor att gå hem sent på kvällen.”

Erik Almqvist måttade en spark mot en man, som SD-trion sedan polisanmäler för hot.
”Jag kan intyga att det inte stämmer”, skrev Ekeroth på Facebook om Expressens första uppgifter om järnrörskvällen innan han överbevisades av sin egen film.

Straff handlar enligt SD om att ge brottsoffren upprättelse och att avskräcka från fortsatt brottslighet. Det har en moralisk dimension, snarare än rehabiliterande.
Ekeroth kom dock själv undan med en timeout från justitieutskottet efter järnrörsskandalen 2012.

– Jag tycker att han med sitt beslut visar prov på självrannsakan och gott omdöme, och han kommer nu att ägna sin tid åt att bygga upp förtroendekapitalet igen, sa dåvarande partisekreteraren Björn Söder till SVT.

Rehabilitering och en andra chans i stället för straff således. Efter valet 2014 fick Ekeroth nytt förtroende som rättspolitisk talesperson, något som många menar inte skulle ha skett i andra partier.

Uppenbarligen har påföljden efter järnrörsskandalen inte avskräckt Ekeroth då han sedan dess hamnat i fler krogincidenter.

Upprepade förseelser ska annars dömas extra hårt, enligt SD. Trots det har tonen mot Ekeroth inte skärpts. Det är nu återigen timeout från utskottet, men fortsatt förtroende i övrigt.

Att vissa SD-ledamöter inte tvingas avgå eller utesluts trots nolltoleransen förklarar Åkesson i DN-artikeln med att man inte kan utdöma det strängaste straffet direkt.
Enligt SDs kriminalpolitiska program, som Ekeroth personligen motionerat om, ska principen ”tredje gången gillt” gälla, eller ”Three strikes and you’re out” som lagen heter i USA. Vid den tredje förseelsen ska automatiskt strängaste straffet utdömas. Partipolitiskt vore det uteslutning.


Ekeroth har varit inblandad i fler än tre krogincidenter vid det här laget, åtminstone fyra av dem allvarliga. Efter järnrörskvällen 2012 blev Ekeroth i januari år 2014 avvisad från Stockholmskrogen Nosh and Chow. Vd:n uppgav att Kent Ekeroth hade kallat en kvinna för ”jävla hora”. Ekeroth menade att han blev portad av politiska skäl.

2015 blev Ekeroth utkastad från Restaurang Riche efter att ha betett sig kränkande mot andra gäster, enligt hovmästaren.

”Jag får ofta höra från poliser över hur frustrerade de är när de gör sitt jobb och plockar in personer som begår brott på löpande band bara för att se dem frisläppta”, skriver Ekeroth i en motion.

Spara