SD om byggarbetslösheten: De som vill jobba skaffar ett jobb

Foto: Jenny Åkervall/AiP

En halv miljon svenskar går arbetslösa. Byggnadsarbetare är extra hårt drabbade av byggkrisen. Nu riskerar de sänkt a-kassa efter 100 dagar.
– Svenska löntagare som vill jobba, de skaffar ett jobb, säger SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson med bakgrund i Byggnads.

Riksdagen debatterar idag arbetslösheten på begäran av Socialdemokraterna. Detta sedan arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) förklarat att han inte ser någon risk för massarbetslöshet, trots att 486 000 människor står utan arbete och Sverige nu har näst högst arbetslöshet i hela EU. 

– Det är regeringens ansvar att agera och bekämpa massarbetslöshet. Men regeringen gör inte det som krävs, därför biter sig arbetslösheten fast i Sverige, säger S talesperson Ardalan Shekarabi.

– Vi skulle kunna ha en aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi skulle kunna säga att vi inte kan tolerera att bara 6 000 personer är i arbetsmarknadsutbildningar när vi har en halv miljon människor som är arbetslösa. 

Arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) förklarar arbetslösheten på tre sätt. Det har satsats för lite på yrkesutbildning, ersättningssystemen är för generösa och ställer för låga krav och utomstående faktorer förlänger nu lågkonjunkturen.

– Det finns 135 000 lediga jobb i Sverige, men för många människor saknar rätt kompetens för att de lediga jobb som finns. Det är därför som vi gör stora investeringar i utbildning.

– Yrkeshögskolan har aldrig haft så många utbildningsplatser som 2025.

– Trumps tullar håller svenska ekonomin som gisslan, säger Mats Persson (L) och hänvisar till att regeringen nu stöttar byggsektorn med ett höjt rotavdrag.

– Det är inte Trumps tullar utan regeringens politik som hållit den svenska arbetsmarknadspolitiken gisslan de senaste åren, säger Leila Ali Elmi (MP).

Regeringen vill öka kraven på de arbetslösa.

– Passivitet och kravlöshet gör att man har kunnat leva på bidrag i år efter år, utan att söka jobb utan att utbilda sig, säger Mats Persson (L)

LO:s ordförande Johan Lindholm menar att arbetsmarknadsministern ”sprider grova myter om a-kassan”.

”Aktivitetskraven är stenhårda. Vet han inte bättre eller duckar han sitt eget ansvar? Arbetslösa som utförsäkras skapar inga jobb. Det behövs arbetsmarknadspolitik. Utbildningar, ekonomisk politik för nya jobb”, skriver Lindholm på X.

Ardalan Shekarabi (S) pressar Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson, med bakgrund i Byggnads, särskilt om byggjobben.

regeringen och SD a-kassan höjer nu taket i a-kassan men snabbar på avtrappningen. Det innebär att alla byggnadsarbetare som nu drabbas av arbetslöshet i byggkrisens Sverige får sänkt ersättning till 70 procent redan efter 100 dagar. 

På grund av arbetslöshetskrisen har regeringen och SD nu tidigarelagt takhöjningen, men nedtrappningen ligger fast. 

– Det i ett läge när konjunkturen gör det väldigt svårt att hitta ett nytt jobb. Är Magnus Persson (SD) beredd att ta ansvar och verka för att den försämringen i alla fall ska skjutas upp? Det är många som är oroliga för hur de ska klara ekonomin i det här kostnadsläget, säger Shekarabi (S).

– Jag är nöjd med där vi landade med a-kassan. Det är inget bidrag. A-kassan är en omställningsförsäkring. Svenska löntagare som vill jobba, de skaffar ett jobb, svarar Magnus Persson (SD). 

Samtidigt utanför riksdagen demonstrerar Byggnads som nu har 13 500 arbetslösa i sin a-kassa. Detta samtidigt som ytterligare 2 588 byggnadsarbetare varslades under det första kvartalet i år.

”Med lite mer politisk vilja hade tusentals jobb räddats och företag hade sluppit gå i konkurs.

Efter två år av byggkris är det enda vi fått att regeringen återigen höjt rotavdraget. Ett avdrag som bland annat Riksrevisionen sedan länge har dömt ut som ineffektivt”, skriver Byggnads ordförande Kim Söderström i Altinget.

Läs mer: Massarbetslöshet – men vem bryr sig?