SD-misstroende mot Löfven – argumenten slår mot Åkesson

I dag begär Sverigedemokraterna i riksdagen misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Jimmie Åkesson menar att Löfven vet mer än vad han tillstår om Transportstyrelsen.
Avgångskravet kommer från en partiledare som satt i system att påstå sig oinformerad om alla återkommande SD-skandaler. Och vars närmaste medarbetare kände till järnrörsskandalen i två år.

Jimmie Åkesson fick i måndags frågan i SVT: Varför utmärker sig Sverigedemokraterna med att ha fler kriminellt belastade personer i partiet på ledande poster?

– Jag vet inte om vi utmärker oss. Jag har aldrig sett någon jämförelse, svarade Åkesson.

Men det har gjorts mängder av sådana jämförelser. Enligt Nyheter24:s jämförelse i februari hade elva av SDs 49 riksdagsledamöter haft problem med rättvisan.Att jämföra med med fyra ledamöter totalt bland övriga 300 i riksdagen.

Enligt en jämförelse i Aftonbladet 2014 var 10,2 procent av SD:s riksdagsledamöter dömda för brott, en större andel än för utrikesfödda.

Riksdagsgruppledaren Mattias Karlsson (SD) intervjuades i DN i februari om just detta i en stort uppslagen artikel.

Ljuger Åkesson när han säger sig aldrig ha sett en jämförelse? I så fall borde han, enligt sitt eget sätt att resonera, avgå.

Det var när Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson avgick, med hänvisning till att hon visade sig ha fått information om Transportstyrelsens it-läcka men inte insett vidden och slagit larm, som Åkesson krävde statsministerns avgång.

Löfven vet mer än han säger, menade Åkesson.

– Jag tror inte på honom.

Samtidigt har Åkesson själv satt i system att vid alla SD-skandaler säga att han inte är informerad eller känner till detaljer och kan kommentera.

– Jag är inte detaljinsatt och jag har väldigt svårt att uttala mig, sa Åkesson till TT om SD–tjänstemannen Egor Putilovs Rysslandskopplingar.

– Men snälla berätta, vad är järnrörsskandalen? sa Åkesson vid partiledarutfrågningen i SVT 2014.

– Jag vet inte vad som har hänt, sa Åkesson om riksdagskollegan Lars Isovaaras rasistiska  förolämpning mot en riksdagsvakt.

– Jag vet ingenting om detta, sa Jimmie Åkesson om det misstänkta momsfifflet i det bolag där han var styrelseordförande i fem år.

Det finns till och med ett klipp på Youtube med alla gånger Åkesson nekar kunskap när journalisterna frågar.

”Åkessons återkommande minnesluckor”, som SvD kallar dem, var central vid hanteringen av järnrörsskandalen.

Den föregicks av att Soran Ismail strax före valet 2010 publicerade ett klipp där Erik Almqvist (SD) måttade en spark mot en man under järnrörskvällen.

SD svarade, med hjälp av Kent Ekeroths då okända filmmaterial, med en redigerad motfilm som framställde Erik Almqvist som våldsoffret. I Gellert Tamas bok ”Det svenska hatet” vittnar SDs tidigare kanslichef, Daniel Assai, om att Jimmie Åkessons medarbetare, Linus Bylund, är med och ser till att motfilmen redigeras.

– Det är för mig helt orimligt att Stefan Löfvens närmaste medarbetare har suttit på sån här information i flera månader utan att nämna det, säger Åkesson nu.

Förutom Almqvist, som då var Åkessons pressekreterare, kände alltså även Åkessons stabschef till järnrörsskandalen i två år, men påstås inte ha berättat det för Åkesson. Är det rimligt?

”Partiledningen… var om möjligt ännu mer oroliga för reaktionerna på partiledningens medvetna manipulation av sanningen, än för reaktionerna på själva järnrörsfilmen”, skriver Gellert Tamas i Aftonbladet om Sverigedemokraternas alla lögner.

Enligt Assai kom ordern om motfilmen direkt från Åkesson. Assai säger till Tamas att det kändes som att ”ljuga hela det svenska folket rakt upp i ansiktet”.

Åkesson hävdar sin okunskap – och kräver nu Löfvens avgång.

– Vi kan inte ha en statsminister som ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet.