SD – Kristerssons stödparti

Moderaterna öppnar allt mer för att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

M vill ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott. Ulf Kristersson avvisade inte i sitt Almedalstal att ta stöd av SD, utan lovade endast att inte ”regeringsförhandla eller regera med SD”.

Nyheten att Alliansen ville ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet skakar Alliansen. Liberalerna och Centerpartiet har backat efter intern kritik men Moderaterna står fast vid förslaget. Det passar väl in i en strategi där Ulf Kristersson kan bli statsminister med stöd av Sverigedemokraterna.

SD är medvetna om att Kristersson, på grund av det politiska trycket, inte kan vara öppen med att vilja regera med deras stöd. Men SD ser förutsättningar att komma överens efter valet.

I maj förklarade SDs gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att Moderaterna inte heller behövde förhandla med SD bara politiken anpassades efter SDs önskemål.

”Om det fortfarande finns en sådan ängslighet att man inte vill prata direkt med oss ser vi inte det som direkt avgörande, utan huvudsaken är att vi ser i regeringens budgetproposition att man tagit hänsyn till våra önskemål. Framför allt gäller detta på våra kärnområden: Invandring, trygghet, sjukvård, sammanhållning och äldrefrågor”, skrev Karlsson i Di.

Sedan dess har Kristerssons agerande stämt väl in i det upplägget. Först ska Stefan Löfven röstas bort som statsminister och sedan ska Kristersson väljas till statsminister vilket kräver SDs passiva stöd. SDs viktigaste politiska krav för det är ”att Sverigedemokraterna inte kommer att ge sitt stöd åt en regering där Annie Lööf får inflytande över migrationspolitiken”.

Detta är något som Ulf Kristersson nu tydligt markerar:

”En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik.” (Facebook)

I partiledardebatten i juni valde Ulf Kristersson att inte ta replik på Jimmie Åkesson (SD), men uppmanade Stefan Löfven att komma överens med Moderaterna om migrationspolitiken.

På så vis kan Kristersson både slippa kritik för att anpassa politiken efter SD och markera att han vänder Annie Lööf ryggen.

Nu kommer alltså förslaget att ge SD ledande poster i riksdagens utskott. Det har tolkats som ett sätt att få stöd för Alliansens talmanskandidat och därmed Kristersson som statsminister. Men det är även en signal om att en M-ledd regering kan normalisera relationerna till SD i riksdagen. Utskottens arbete är avgörande för en minoritetsregering.

Tidigare har Ulf Kristersson sagt att han vare sig tänker ”samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna”. Samtidigt tänker han driva Moderaternas politik ”ända in i kaklet”. I klartext: om så krävs med SDs stöd.

I Almedalstalet kom så en ny formulering från Kristersson.

– Vi kommer inte regeringsförhandla eller regera med Sverigedemokraterna.

Men det behöver man inte göra med ett stödparti heller. Bara anpassa politiken.