Krönika: SD hyllar Trump, M tar dem i famn.

Det var under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. De goda åren med tillväxt och välfärdsreformer började gå mot sitt slut. Arbetslösheten började torna upp sig och invandringen ökade.

Invandrarna fick skulden för det mesta som gick fel i samhället. Om de inte tog jobben från svenskar så låg de samhället till last genom att inte vilja jobba. Rykten spreds om vilka bidrag invandrare fick och vilka lagbrott de gjorde. Det var svårt att hålla jämna steg med sanningen.

På skolorna delade alla ungdomsförbund för de dåvarande riksdagspartierna ut en gemensam folder mot rasism. Kampen mot rasismen och för alla människors lika värde var gemensam. ”Rör inte min kompis” var knappen som gällde.

Sedan gick det som det gick. Det nya partiet Ny demokrati seglade på främlingsfientlighetens våg. De borgerliga partierna vann valet 1991 och bildade en regering med deras stöd.

[blockquote author=”” pull=”left”]De må börja där. Var det slutar har vi ännu inte sett.[/blockquote]

Nu är vi där igen. Sverigedemokraterna, med rötterna i nazismen och vit makt-rörelsen, har länge hållits utanför inflytande genom ett gemensamt avståndstagande. Detta för att upprätthålla det öppna demokratiska samhälle som vi har lärt oss att uppskatta.

När förändringar i migrationspolitiken blev nödvändig i november 2015 skedde det efter en bred politisk överenskommelse där Sverigedemokraterna hölls utanför.

För någon vecka sedan rasade samlingen mot rasismen för denna gång. Nu ska Moderaterna och Sverigedemokraterna sätta sig i samtal, på tjänstemannanivå till en början med. Enligt Moderatledaren Anna Kinberg Batra ska de samarbeta kring ”buller och trafikfrågor”.

De må börja där. Var det slutar har vi ännu inte sett.

Detta sker samtidigt som Donald Trump gör verklighet av sin politik på ett häpnadsväckande sätt som USAs nye president.

I presidentvalet slöt Sverigedemokraterna som enda svenska parti upp bakom hans idéer om att bygga murar, godtyckligt stoppa människor från att resa in i landet, förneka klimathotet och motarbeta fria medier. SD och Trump delar även förkärleken för lögnen som politiskt redskap.

Ett av hans första presidentbeslut var att stoppa alla federala myndigheter från att uppdatera sina hemsidor och Twitter-konton med ny forskning och statistik. All publicering ska nu först godkännas av Trumps administration (SRs 29/1).

En gång i tiden fanns en hedersam uppgörelse i Sverige. Socialdemokraterna skulle hålla rent vänsterut mot kommunister som gick i Sovjets ledband. De borgerliga partierna skulle hålla rent högerut mot fascism och nazism.

När Trump i USA, Le Pen i Frankrike, Orban i Ungern och Kaczynski i Polen stövlar fram i sina länder och i den internationella politiken väljer Moderaterna att ta den svenska motsvarigheten i handen.

”Tvi dig Anna”, hade Ronja Rövardotter förmodligen sagt.

Johan Flanke