SD håller tyst om Trollhättan

STOCKHOLM 2015-01-26

Runt om i Sverige reagerade människor med att visa sin empati och sitt stöd för offren i Trollhättan och deras anhöriga. Sociala medier fylldes av hjärtan och omtanke.
Hela Sverige?
Nej, inte i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Det var den värsta skolattacken någonsin. Mördaren i Trollhättan valde sina offer i skolkorridoren utifrån hudfärg. Det var en för Sverige historisk terrorattack.
Men förutom partiledningen, Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson samt andre vice talman Björn Söders kommentarer, som medierna kräver, är det bara fyra riksdagsledamöter av övriga 45 som förbehållslöst beklagar attacken på Facebook och Twitter.

Den handfull övriga som nämner Trollhättan gör sitt bästa för att förminska det historiskt grova våldsdådets betydelse och ifrågasätta att attacken var rasistiskt motiverad.

AiP har gått igenom SD-ledamöternas öppna inlägg på Facebook och Twitter dagen för dådet i Trollhättan och dagarna efter.

För en stor majoritet av SD-ledamöterna är det som om attacken inte har hänt. En lucka i nyhetsflödet som inte är värd att kommentera.

Hanna Wigh (SD) har möte med SD-Falköping samma kväll som tragedin skakar Sverige. När hela landet sitter i tv-soffan 22 oktober och följer den dramatiska nyhetsbevakningen från Trollhättan, bara någon timmes bilfärd från Falköping, uppdaterar Wigh Facebook:
”Myskväll med SD Falköping.”

Partisekreteraren Richard Jomshof skriver inget om attacken utan tipsar om ett par bra syntlåtar på kvällen. SD:s talesperson i integrationsfrågor, Paula Bieler, har twittertystnad, liksom den annars frispråkige Linus Bylund.

Många av ledamöterna var aktiva på sociala medier dagen för dådet och dagarna efter, eftersom migrationsuppgörelsen slutförhandlades, presenterades och bemöttes.
Men dådet i Trollhättan var inte något nio av tio SD-ledamöter brydde sig om att kommentera.

– Någon annan än jag som börjar bli orolig på riktigt?, skriver Jeff Ahl (SD) 23 oktober.

Nej, det handlar inte om Trollhättan-dådet och bränderna mot asylboenden utan om migrationsuppgörelsen dagen efter.

Angelika Bengtsson (SD) säger sig vara djupt oroad över barnen.

Nej, inte Kronogårdens barn. Bengtsson länkar i stället till en pseudonymblogg dagen för attacken som handlar om invandringens hot mot våra barn och barnbarn.

Kent Ekeroth (SD), som varit i blåsväder för sitt tal i Trelleborg, kommenterar inte Trollhättan men lägger ett par dagar senare ut bilder på nya flyktingboenden.

På lördagen länkar han till ett uttalande om att bäva inför att gå till skolan – något som många barnfamiljer kände den helgen.

Nej, det handlar inte om de jobbiga samtalen för att bearbeta det som hänt i Trollhättan utan om genus: ” På måndag är det skola igen Flickor får lära sig att dom kan vara och bli som dom vill, pojkar att det fel på dem.”

Inte ens partiledaren Jimmie Åkessons korta uttalande om Trollhättan delas vidare av mer än någon enstaka person i riksdagsgruppen.

I stället är det flera ledamöter som relativiserar det inträffade.

Vid sidan om terrorattacken är bränderna vid asylmottagningar en fråga där SDs agerande kritiseras de här dagarna. Flera SD-ledamöter som inte nämner Trollhättan med ett ord väljer i stället att tipsa om andra incidenter, med gärningsmän med utländsk bakgrund. En asylsökande som tänder eld på sitt eget boende, en gruppvåldtäkt, Ikea-morden.

Olle Felten (SD) kritiserar medias sätt att vinkla. Han kallar Ikea-morden för ”bestialiska överfallsmord” medan Trollhättan-dådet är en ”vansinnesaktion”.

Att dådet i Trollhättan är en galnings verk och inte en högerextremists går igen i flera inlägg av SD-ledamöterna där Trollhättan nämns: ”galningar som mördar skolbarn”, skriver Anders Forsberg (SD).

För vissa är det risken för SD-kritik som oroar i tragedin:

”Hemskt så in i bövelen det som hänt i Trollhättan! Vad kan polisen/media nu göra för att minska felaktiga spekulationer?”, skriver Josef Fransson (SD).

Robert Stenkvist (SD) bloggar:

”Nu inställer sig frågan vilket som har mest relevans för detta sjuka dåd, mannens politiska preferenser eller hans psykiska status? I dag på morgonen upprepades det 16 gånger att det var ett politiskt motiverat brott medan jag hade TV:n påslagen, inte en enda gång ställdes frågan vilken psykisk status gärningsmannen kunde tänkas ha. Är detta rätt balans av Public Service?”

Johan Nissinen (SD) nämner inte attacken utan länkar till en blogg med budskapet ”När en svensk begår våld mot en invandrare, kallas det rasistiskt. Vad kallas det när en invandrare begår brott mot en svensk? Svennehat.”

Roger Richtoff (SD) länkar till en artikel om att Rossana Dinamarca (V) besökt hemstaden Trollhättan och minns rasismen. I artikeln står det:

”Vem talar för alla de som rånats våldtagit och mördats av invandrare? När får vi en manifestation som hyllar alla de svenska offrena? Så Rossana, vi Svenskar har mer att frukta av eran importerade kultur.”

Richtoff lägger även upp en länk med rubriken ”Manlig flykting våldtog treårigt barn”

Aron Emilson (SD) är en av de få ledamöterna som skänker ”all kärlek och omtanke till Trollhättan och offren med anhöriga idag”. Men han ger inte rasismen utan invandringen skulden. ”Motsättningar, hat och våld breder ut sig från olika grupperingar när ett samhälle glider isär och regeringar under flera år varit oförmögna att se hur viktig social, kulturell och ekonomisk sammanhållning är i ett land, jämte fungerande rättsväsende etc.”

Julia Kronlid (SD) är en av de få undantagen som förbehållslöst beklagar det inträffade:

”Våld och hot oavsett var det kommer ifrån och mot vem det riktas måste få ett stopp! Vi måste gemensamt över partigränserna stå upp emot våld i samhället !”

Och Markus Wiechel (SD) som twittrar: ”Svårt koncentrera sig i FN med vetskapen om den vidriga händelsen i Trollhättan. Tänker på stackars elever, lärare och andra som drabbats.”
Sara-Lena Bjälkö (SD) skickar visserligen ”styrkekramar till Trollhättan och offren med anhöriga” men det är med tillägget att ” Vårt kära fosterland, vart är vi på väg?” – en typisk SD-tankefigur att allt ont är korrumperat utifrån.

Strax därefter lägger hon dock upp en länk om en flykting som tänt på sitt eget asylboende. Underförstått: brandattentaten är flyktingarnas eget fel.

Björn Söder är en av de få inom SD som officiellt beklagar det som skedde i Trollhättan.
Samtidigt länkar han därefter till en artikel på sajten Nyheter Idag, om att politikerna i Trollhättan har ett tungt ansvar.

Rubriken: ”Varnade för säkerheten på skolan i Trollhättan – ”vet ni inte vad hederskultur är”.