SD backar Ungern: ”Det är skandalöst”

Evin Incir, socialdemokratisk EU-parlamentariker. Foto: European Union

En parlamentarisk autokrati. Så beskrivs Ungern av EU-parlamentet i en ny rapport, som röstades igenom igår med siffrorna 433 mot 123. Alla svenska ledamöter röstade för utom Peter Lundgren och Charlie Weimers från Sverigedemokraterna.

– Att Sverigedemokraterna väljer att ställa sig på Ungerns sida när Europaparlamentet slår fast att de demokratiska och grundläggande rättigheterna ”avsiktligt och systematiskt” rullas tillbaka i Ungern är faktiskt skandalöst, säger Evin Incir, Europaparlamentariker (S). 

Sedan år 2018 pågår inom EU ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern, som inleddes på begäran av Europaparlamentet. Ett antal utfrågningar har sedan dess hållits med den ungerska regeringen utan att, som rapporten slår fast, ”göra några meningsfulla framsteg”. Evin Incir tycker att det är tydligt att SD inte längre räds att öppet visa sitt stöd för Ungern nu när de har kommit nära makten i Sverige.

– Sverigedemokraternas politiker har flera gånger uttryckt beundran för Viktor Orbáns auktoritära och anti-demokratiska styre. Men efter valet i söndags är SD ett parti som kan komma att styra Sverige. Svenska folket har rätt att få veta hur ett sådant parti agerar i EU och vilka mörka krafter de stödjer runtom i Europa, säger Evin Incir.

Fotnot: Peter Lundgren valdes in i EU-parlamentet som sverigedemokrat men är sedan i våras partilös.

Bakgrund till fördömandet i rapporten:
  • De demokratiska försämringarna i den ungerska vallagen.
  • Domstolsväsendets minskade oberoende.
  • Begränsningar av parlamentets rättigheter under pandemin.
  • Spioneri mot journalister.
  • Ökad korruption där premiärminister Viktor Orbán och hans krets tillskansat sig EU-medel.