Alexander Bygdén: Samhället kastar pengar – får stenar kastade tillbaka 

Projektet för att få ungdomar i orten att jobba hyllades tills ungdomen som initierade projektet häktades för att ha kastat sten på polisen. Nu utmålas satsningen som ett misslyckande där det är oklart om någon fått jobb och kommunen tar avstånd. Men hur kunde det bli såhär?

En tonårskille i det av Polisen utpekade utsatta området Vivalla i Örebro, uppbackad av personer i de lokala föreningar han är engagerad i, startar ett projekt på sin fritid. Han berättar i media att han vill hjälpa andra unga att få jobb i stället för att bli kriminella. Initiativet hyllas. Han får snabbt flera prestigefulla priser och kontanta stipendier på hundratusentals kronor. Samtidigt anställer Örebro kommun honom för att driva projektet i kommunal regi. Det rapporteras i media om en framgångssaga och killen som nu hunnit in i tjugoårsåldern berättar själv i SVT att 37 ungdomar har fått jobb eller börjat studera. Flera unga berättar i ett radioreportage om hur de räddats från kriminalitet av projektet. 

Efter oroligheterna kring påsk då det blev upplopp i Örebro träffar han Anders Ygeman (S) på Folkets Hus i Vivalla och är upprörd. Han menar att det är mycket ilska som kokar hos unga i området och SVT kablar ut rörliga bilder av hur han är med och städar upp i parken och ger rosor till dem som bor i området och drabbats av upploppet. 

Men nytt år innebär en ny bild av folkrörelsesjälen. Tingsrätten häktar honom. Åklagaren hävdar att han varit delaktig i att kasta sten på polisen under samma upplopp som han städat efter vilket han nekar till. Ännu har åtalet inte kommit, men oavsett vad domen senare kommer visa har Örebros kommundirektör sagt att han ser väldigt allvarligt på händelsen. Blir det fällande dom kommer det bli avsked från jobbet. Dessutom ska alla inblandade i projektet granskas i en kommunal utredning. 

Därefter uttalar sig enhetschefen på kommunen att det inte förts någon statistik om hur projektet att få unga i jobb egentligen gått. Projektet har pågått i kommunal regi hela förra året men ändå ges inget helhetssvar. 

Det luktar misstänkt. Men vad är det egentligen som är misstänkt? Att en ung kille i orten får pengar för att se till att folk får jobb och sedan inte på eget bevåg börjar göra Exceldokument och bryter med dem han är anställd att nätverka med? Eller att tjänstemän och politiker hyllar att någon vill göra jobbet att lösa integrationen och bröstar upp sig om en satsning, släpper en stor påse pengar över en kille som precis slutat gymnasiet och sedan inte kollar vad som händer? Är det inte lite aningslöst? 

Nu vet jag inte vad som hänt. Men jag tycker det är dumt, nej, mer än dumt, att kasta sten, speciellt på de i vårt samhälle som ställer upp för att skydda oss. Jag tycker också att det är naivt att tro att pengar och eldsjälar automatiskt löser integrationen. Samhället kan inte betala sig fritt, det behövs också engagemang och närvaro.