Så ska regeringens partier utveckla sin politik

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Liberalerna har tillsatt en klimatkommitté för en liberal grön politik, Moderaterna tar fram nytt handlingsprogram inför nästa val och framåt och Kristdemokraterna ska bygga nytt och har skapat en samhällsbyggarkommitté.

Socialdemokraterna arbetar med nytt partiprogram inför kongressen 2025. Elva arbetsgrupper redovisade i höstas samhällsanalyser för olika politikområden och arbetar nu för att ta fram förslag och reformer där en del redan presenterats. 

Läs mer: Här är förslagen till S framtida politik

Tidigare i år har också S partikansli tagit fram studiematerial utifrån de samhällsanalyser som arbetsgrupperna gjort. Ett material som under våren använts vid möten och i studiecirklar och där man också uppmanat människor att göra skriftliga inspel till arbetet med ett nytt partiprogram.

Ett första utkast till nytt program redovisar programkommissionen någon gång i höst. Det skickas därefter på remiss till partiorganisationen i god tid så att kommentarer och synpunkter hinner inkomma innan det slutliga förslaget presenteras. Allt för en ny riktning för sverige till 2030.

Men vad händer i andra partier när det gäller politikutveckling? Aktuellt i Politiken har djupdykt i Tidöpartiernas och stödpartiet Sverigedemokraternas politikutveckling.

Moderaterna:

Ett stort politikutvecklingsprojekt pågår inom partiet som dels ska ligga till grund för valet 2026 och dels sträcka sig över kommande mandatperioder. 

Till sin arbetsstämma nästa år ska ett nytt moderat handlingsprogram tas fram. Det kommer att spänna över tio olika politikområden och ska lägga grunden för moderat politik på 2030-talet. Det tio områdena är:

  1. Ekonomi
  2. Jobb och företagande
  3. Skola och utbildning
  4. Vård och omsorg
  5. Lag och ordning
  6. Integration och migration
  7. Miljö och klimat
  8. Kultur och civilsamhälle
  9. Internationella relationer och säkerhet
  10. Demokrati och rättigheter

Hela arbetet leds av en styrgrupp på 12 personer som består av bland annat partisekreteraren Karin Enström, ordförande för styrgruppen, Tomas Tobé, Peter Danielsson och Jessica Rosencrantz.

I arbetet ska alla medlemmar få möjlighet att komma med förslag. Det kommer löpande att anordnas seminarier om handlingsprogrammets olika delar. Arbetsgruppens förslag till handlingsprogram ska remitteras till länsförbunden i början av 2025 för att sedan överlämnas till partistyrelsen och framläggas på arbetsstämman samma år.   

Moderata företrädare har genomfört ett antal besök (just nu 1161 stycken) runt om i landet där förslag som lyfts under besöken skickas vidare till gruppen som tar fram handlingsprogrammet. På moderaterna.se kan man på en klickbar Sverigekarta se var och vad för besök, till exempel Lunds kommuns hemtjänst, Romme Alpin i Borlänge och Kulturskolan i Älvsbyn, som M-företrädare hittills har gjort. 

Karin Enström (M). Foto: Axel Adolfsson

– Handlingsprogrammet kommer att lägga fast grunden för hur vi vill förändra Sverige de kommande mandatperioderna. Under processens gång kommer vi tala med experter, sakkunniga och medborgare om de utmaningar som Sverige står inför. Ett gediget handlingsprogram är avgörande för att vi ska få förnyat förtroende 2026 och för arbetet mot att vi på sikt ska kunna bli Sveriges största parti, har Karin Enström sagt om arbetet.

Inför Moderaternas partistämma i oktober förra året hade partisekreteraren Karin Enström också tillsatt fem arbetsgrupper som tog fram propositioner till den partistämman.

De fem områden var:

  • Grön innovationskraft för tillväxt
  • Skola och utbildning
  • Förebyggande insatser mot kriminalitet
  • På medborgarnas sida (offentlig förvaltning och styrning)
  • Utrikes-och säkerhetspolitik

Kristdemokraterna:

Kristdemokraterna har tillsatt en samhällsbyggarkommitté som ska rusta Sverige inför framtidens möjligheter med nya jobb och en starkare välfärd. Kommittén arbetar utifrån utmaningar på fem olika fokusområden:

  • Bostäder
  • Infrastruktur
  • Kompetensförsörjning
  • Välfärd
  • Energi

Varje område har en referensgrupp och det övergripande arbetet leds av KDs ekonomiskpolitiska talesperson och vice gruppledare Hans Eklind. 

Hans Eklind (KD). Foto: Kristdemokraterna

– Det är en ära att få leda arbetet med sikte på att ta Sverige in i en ny era av samhällsbyggande. Som ordförande kommer jag både att inkludera personer i partiet och representanter från akademin och relevanta branscher för att hitta nya sätt att ta oss an de stora samhällsutmaningar som finns, har Hans Eklind sagt.

KDs partiledare Ebba Busch säger så här om arbetet:

– Vi behöver rusta Sverige för att ta tillvara de möjligheter som den gröna omställningen ger i form av arbetstillfällen och i förlängningen en starkare välfärd. Sverige har gått igenom stora nybyggareror tidigare och nu är det dags att vi tar Sverige in i en ny. För att klara det behöver politiken visa vägen och stärka Sverige med rätt kompetenser och tunga investeringar i infrastruktur, bostäder och energiförsörjning.

Ebba Busch (KD). Foto: Kristdemokraterna

Under våren 2025 ska samhällsbyggarkommittén komma med förslag på hur exempelvis regelförenklingar, nya finansieringsformer och ny lagstiftning kan öka tempot i samhällsbyggandet och röja undan hinder. Kommittén ska presentera sitt arbete senast under våren 2025, med möjlighet till delrapportering under arbetets gång.

Förutom ordförande Hans Eklind består samhällsbyggarkommittén av bland andra Louise Hammargren, Niklas Arvidsson och Polina J Larsson. 

Liberalerna:

Liberalerna har tillsatt en klimatkommitté ledd av Romina Pourmokhtari med föresatsen att ”hela EU ska nå klimatmålen och Sverige ska vara bäst i klassen”. 

Romina Pourmokhtari (L). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Klimatkommitténs uppdrag är att fortsätta utveckla partiets klimatpolitik och komma med förslag på:

  1. Ett nytt företagsklimat för klimatet: Inriktningen är att det är nya företag och ny teknik som kommer att lösa klimatkrisen, men att långdragna tillståndsprocesser och föråldrad skattepolitik bromsar företagen. Kommittén ska därför ta fram ny politik som förbättrar villkoren för de gröna företagen i näringslivet.
  2. Sverige som förebild – export av gröna krav och lösningar till EU: Kommittén ska ta fram nya förslag för hur EUs energisystem kan bli mer robust och kräva att fler länder tar ansvar för klimatpolitiken.
  3. Ny vetenskapsförankrad klimatpolitik med köksbordslegitimitet: Klimatpolitiken behöver vara förankrad i vetenskap och fungera i medborgarnas vardag. Liberalerna vill ha svaren på både frågorna som ställs av klimatforskarna och på årsmötet i bostadsrättsföreningen. Kommittén ska därför ge förslag på hur fler liberalt sinnade väljare som vill att klimatpolitiken prioriteras väljer 2borgerlighetens gröna röst”.

Förutom ordförande Romina Pourmokhtari består klimatkommittén av bland andra Louise Eklund, Johanna Wykman, Fredrik Brange, och Simona Mohamsson.

Sverigedemokraterna:

På frågan om pågående politikutveckling svarar Sverigedemokraternas pressavdelning att partiet löpande arbetar med politikutveckling. Det finns ingen information att delge i nuläget om några särskilda utvecklingsprojekt, utan det är något man kommer gå ut med när eller om man bedömer det som aktuellt.