Så rustar S om för tiden i opposition

Tobias Baudin kommer att tillbringa mycket tid framöver på LO-arbetsplatser. Foto: Jan Söderström/AiP

Socialdemokraterna kommer att driva en tuff opposition, men också passa på att utveckla politiken och bygga ett starkare parti inför nästa val.

UPPDATERAD 221102

S-kansliet i riksdagen har flyttat från lokalerna i Cephalus till det nyrenoverade klassiska ledamotshuset intill riksdagen där de nu symboliskt har Sverigedemokraterna på våningarna ovanför. 

Partiledningen med Magdalena Andersson i spetsen har anslutit från regeringskansliet.

– Tyvärr, men det finns några fördelar med att vara i opposition. Jag kan knacka i väggen till Magda. Vi kan träffas mer och jobba mycket mer tajt. Det ser jag fram emot, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Opposition ger också ökat utrymme för utåtriktade aktiviteter.

På förmiddagen har den första partiledardebatten i riksdagen ägt rum. Magdalena Andersson har varnat för den nedskärningar som väntar i välfärden om Ulf Kristerssons högerstyre prioriterar skattesänkningar före höjda statsbidrag till kommuner och regioner.

Partiordföranden och partisekreteraren har ett partiledningskansli, sedan har även den ekonomiskpolitiska talespersonen Mikael Damberg och gruppledaren Lena Hallengren formerat sina staber. För en gångs skull behöver inte S-kansliet möta en maktförlust med att säga upp personal.

– Det är inte som 2006 när vi senaste förlorade regeringsmakten. Vi har en fantastisk stämning i vårt parti. Vi ökar i både kommuner och regioner. Vi ökar också i medlemsantal, 3 000 nya medlemmar sedan valdagen.

– Nu ska vi använda det till att bygga ett starkare folkrörelseparti. 

Maktskiftet, med Jimmie Åkesson som baksätesförare, mobiliserar också. Dagen innan mötte Baudin 250 nya medlemmar från hela Sverige i ett digitalt stormöte. 

– Det finns ett enormt engagemang. Många människor känner en oro, en ilska. Vi måste fånga upp det. Det är därför jag är så hoppfull om vår framtid som parti.

Det finns också många nya S-styren i landet som bådar gott. Inte minst i många regioner

– Det ser väldigt positivt ut i regionerna. Vi kan få makten i åtta av de tio största kommunerna. Det är ett styrkebesked.

På allt fler håll samarbetar Socialdemokraterna och Moderaterna utan SD.

– Det är kärva tider, på lokal nivå kan du få stabila majoriteter. Det är gynnsamt. Men vi ser också som i Sölvesborg att Moderaterna säger rätt ut att det går inte att jobba med Sverigedemokraterna. När SDs skyltfönster kraschar samman är det oerhört jobbigt för Jimmie Åkesson.

Baudins organisatoriska prioriteringar är att både värva nya medlemmar och möta ickemedlemmar, stärka den fackligpolitiska samverkan samt satsa på grundläggande utbildningar och ledskapsutbildningar.

– Jag vill skapa ett mer närvarande parti, oavsett om det är glesbygd eller förort så ska vi finnas där. 

Den nya laguppställningen är nu på plats. Riksdagsgruppen har utsett de nya gruppledarna i utskotten, ett Tidöavtal markerar SDs ökade inflytande.

Nu handlar det om att ställa om till opposition, formulera ett politiskt alternativ och rusta partiet ytterligare. 

Tobias Baudin håller i det partiinterna arbetet. En valanalys pågår och ska vara klar i februari. Men Baudin kan redan nu konstatera att S fortsatt behöver stärka partiet på landsbygden och bland arbetarväljare.

– Att klistra epitetet storstadsparti på oss tycker jag inte stämmer. Det gick olika i landsbygden. På vissa håll gjorde vi gjorde fantastiskt bra val, i Smedjebacken, med Fredrik Rönning, ökade vi från 48 till 56 procent. På totalen törs jag nog säga att vi ökade på landsbygden. Men vi ökade ännu mer i storstäderna.

– Som partisekreterare kommer jag aldrig bli ledsen om det är fler som vill rösta på oss. Sedan hade jag gärna ökat ännu mer i landsbygden.

Nu ser vi att unga män blivit mycket mer höger. Det måste vi ta på allvar.

Tobias Baudin

Vikten att återfå stödet inom LO-kollektivet, där SD ökat, är uppenbar. Men det räcker inte, här finns även en ung generation, som kanske aldrig har röstat på Socialdemokraterna.

– Det som bekymrar mig är stödet bland arbetarväljare. Nu ser det ut som om vi har stoppat det tapp vi har haft historiskt – det handlar inte minst om männen. Nu ser vi att unga män blivit mycket mer höger. Det måste vi ta på allvar, säger Baudin.

– Jag kommer som partisekreterare vara väldigt mycket på LO-förbundens arbetsplatser. I morgon blir det sjukhuset och tillverkningsindustrin i Uppsala. Men vi måste också så klart fortsätta att utveckla vår politik, som är bra för arbetare.

Partiet ska anta en mellanvalsstrategi – vilken politik ska partiet driva under mandatperioden och vilken politik ska partiet jobba för att utveckla ytterligare.

Det blir ett stort möte med alla arbetarekommuner 2023. Det är EU-val 2024 och kyrkoval 2024.

Magdalena Anderssons tre politiska prioriteringar från valrörelsen kommer fortsatt att märkas. Detta är också frågor där Tidöavtalet ekar tomt, enligt Baudin. 

– Grunden är det vi gick till val på, säger Tobias Baudin.

Men den ekonomiska politiken lär får större utrymme med tanke på den höga inflationen och kostnadskrisen. Kommer de mest utsatta att skyddas när tiderna blir sämre eller får de betala priset för högerpolitiken?

Socialdemokraterna lär dock kunna kroka arm med LO i flera frågor nu när SD tydligt valt en moderat skatte-, fördelnings- och arbetsmarknadspolitik.

– Jobben är vårt partis ryggrad. I Slottsavtalet är det en total avsaknad av arbetsmarknadspolitik. I ett läge när vi går in i mycket oroliga ekonomiska tider – mycket tyder på att arbetslösheten kommer att öka – så finns det ingen jobbpolitik, säger Tobias Baudin.