S vill värna barnen i krisen

Foto: Socialdemokraterna

Höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar, sommarstudiebidrag för gymnasieelever, tillfälligt höjt barnbidrag, gratis barnaktiviteter med lunch under sommarlovet. Det är akuta krisinsatser som Socialdemokraterna föreslår i sin vårbudgetmotion.
– Vi sätter barnen i främsta rummet. Vi vägrar låta barnen betala krisen, säger Mikael Damberg (S).

Det riskerar bli  den fattigaste sommaren på ett årtionde. Det präglar Socialdemokraternas vårmotion. Barnbidragen föreslås höjas med 200 kronor under sommaren och studiebidraget för gymnasieungdomarna utgå även under sommaren. Underhållstödet föreslås höjas med 500 kronor året ut.

Regeringen och Sverigedemokraterna fick kritik av oppositionen för att inte agera i vårändringsbudgeten. 

– Man måste kunna rikta stöd till dem som är hårdast drabbade, säger Mikael Damberg (S).

Bara för att det är en rekordhög inflation kan inte finansministern sätta sig på läktaren, betonar Damberg.

– Det innebär inte att finanspolitiken inte har en roll att spela. Det handlar om vad man gör och vilka prioriteringar man gör.

Detta så länge satsningarna är fullt finansierade, vilket S gör genom att låta intäktstaket för elbolagen gälla året ut. Det ger 3,5 miljarder kronor att använda till riktade insatser.

Damberg  reagerar på att finansminister Elisabeth Svantesson (M) nu istället aviserar en rad möjliga skattesänkningar inför 2024. Det handlar bland annat om ett jobbskatteavdrag på tio miljarder, inklusive en skattesänkning för pensionärer.  

– Regeringen har skickat ut ett skatte-pm om skattesänkningar utan att ge besked till kommunerna för nästa år. Det visar hur regeringen och Sverigedemokraterna prioriterar.

Socialdemokraterna dubblade tillskotten till kommunsektorn jämfört med regeringen i sin skuggbudget i höstas. Nu vill S satsa ytterligare 700 miljoner på gratis barnaktiviteter med lunch under sommarlovet. Därmed kan barn i ekonomiskt pressade hushåll garanteras ett mål mat samtidigt som de får en meningsfull sysselsättning.