S vill att KU granskar turerna kring PM Nilssons anställning

S vill att konstitutionsutskottet granskar hur det gick till när PM Nilsson utsågs till statssekreterare hos statsministern, sa Ardalan Shekarabi (S) på måndagen. Foto (Ulf Kristersson): Ninni Andersson/Regeringskansliet

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) för att få utrett ur det gick till när PM Nilsson anställdes som statssekreterare, efter att det framkommit att Kristersson då kände till att PM Nilsson fiskat ål olagligt och ljugit för myndigheter.
– Vi behöver få klarhet i hur processen i samband med anställningen har gått till, sa Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson (S), på en pressträff på måndagen.

Förra veckan kom det ut att statsministerns statssekreterare PM Nilsson ljugit för två olika myndigheter, däribland Polisen, om att han tjuvfiskat ål i Karlskrona skärgård i september 2021.

Ålen är en akut hotad art och sedan 2007 är det inte tillåtet för privatpersoner att fiska ål i Sverige utan tillstånd. PM Nilsson har vid upprepade tillfällen genom åren skrivit om att han fiskat ål på sociala medier.

Redan förra veckan sa Ardalan Shekarabi (S) att det inte var lämpligt att ha en statssekreterare som ljugit för polisen. Nu har nya uppgifter kommit fram.

– Under en intervju har det framkommit att statministern var väl medveten om detta när statssekretaren anställdes, sa Ardalan Shekarabi på måndagen.

Enligt honom väcker det här flera frågor som bör granskas av konstitutionsutskottet:

• Har statsministern brustit i sin tjänsteutövning när han haft kännedom om lagbrottet och lögnen till myndigheterna och ändå anställt PM Nilsson?

• Vad framkom vid säkerhetsprövningen?

• Hur påverkades säkerhetsprövningen av de uppgifter som PM Nilsson lämnade i samband med den?

Att en hög statstjänsteman vid upprepade tillfällen ljugit för myndigheter skickar enligt Ardalan Shekarabi helt fel signaler, inte minst mot bakgrund av våldsvågen i Stockholm.

– Ljug inte för polisen! Det är en viktig signal från hela statsapparaten. Under de senaste månaderna har vi haft en debatt om hur vi ska bryta tystnadskulturen och få människor att tala sanning för polisen. Och här har vi en av landets högsta statliga chefstjänstemän som har blivit kontaktad av polisen i december månad och för en andra gång vilselett en statlig myndighet. Det är uppenbart att det finns skäl att tita närmare på anställningen av denna statssekreterare.