S vann egen majoritet i Portugals parlamentsval

António Costa i Bryssel i december 2019, här tillsammans med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: EU

De portugisiska socialdemokraterna (PS) vann egen majoritet i parlamentet vid söndagens val.
– Jag tror att vänstervågen i EU är ett uttryck för att människor vill ha gemensamma lösningar. Det här betyder mycket för möjligheterna att ta EU i en progressiv riktning, säger Heléne Fritzon, delegationsledare för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Det socialdemokratiska Socialistpartiet har suttit i regeringsställning i Portugal sedan 2015, senast med stöd av två vänsterpartier. När stödpartierna fällde regeringens budget i höstas ledde det till nyval, som hölls den 30 januari.

Opinionssiffrorna tydde på ett jämnt val men när det kom till kritan vann PS en tydlig seger, med knappt 42 procent av rösterna och 117 av 230 platser. Det konservativa PSD (socialdemokratiska partiet) fick knappt 28 procent av rösterna, som det preliminära slutresultatet ser ut i dag. 

Regeringens tidigare stödpartier på vänsterkanten backade i valet medan det relativt nya högerextrema Chega blev tredje största parti med drygt 7 procent. 

– Absolut majoritet betyder inte absolut makt. Det betyder inte att styra ensam. Det innebär ett större ansvar och det innebär att styra med och för alla portugiser, sa PS partiledare och premiärministern António Costa i sitt segertal på måndagen.

Magdalena Anderssons möjligheter i Europeiska rådet stärks av att det finns fler socialdemokratiska premiärministrar.

Heléne Fritzon (S)

Heléne Fritzon välkomnar det portugisiska systerpartiets starka valseger; det bekräftar den bild hon har haft sedan tidigare av att det blåser vänstervindar i EU.

Heléne Fritzon.

– Jag tror att skälet är att länderna befinner sig i en pandemi och i en kris. I kriser förs människor samman och då blir efterfrågan på gemensamma lösningar större. António Costa är en erfaren och ansvarstagande ledare, säger Heléne Fritzon som har träffat Costa flera gånger.

Socialdemokratiska valframgångar har betydelse för EU-samarbetet eftersom det innebär fler S-röster i Europeiska rådet och de olika ministerråden.

– António Costa har redan i dag en stark roll i Europeiska rådet och han inte bara befäste den, han förstärkte den. Magdalena Anderssons möjligheter i Europeiska rådet stärks av att det finns fler socialdemokratiska premiärministrar, nu har hon goda vänner i bland andra Olaf Scholz i Tyskland och António Costa i Portugal, säger Heléne Fritzon.

Hon hoppas förstås att den europeiska vänstervinden ska hålla i sig fram till det svenska valet i höst, och påpekar att både Portugal och Sverige är länder som har haft en stark socialdemokrati och där man har byggt starka välfärdssamhällen.

– Vi ser en väldigt positiv utveckling för vårt parti även i Sverige. Som i Portugal har vi en tydlig statsminister som tar ansvar för hela landet och vill föra framtidsfrågorna i en riktning där vi klarar av utmaningarna som handlar om att bygga den nya gröna ekonomin.

Källa: Europe Elects