S-uppgång ger Skåne vittring på fler platser
Två kvinnor från var sin sida av Skåne. Ewa Pihl Krabbe och Zinaida Kajevic är två av kandidaterna på Skånes riksdagslistor.
Ewa Pihl Krabbe är psykolog och, som hon säger själv, rent tekniskt egentligen pensionär sedan många år. Hon är 74 år i dag. Det stoppar inte henne från att fortfarande jobba. Hon har varit skolpsykolog i Östra Göinge i 40 år och har en rad andra uppdrag dessutom. Bland annat som ordförande för S i Kristianstad där hon bor och aktiv i regionpolitiken sedan många år tillbaka. I dag är hon vice ordförande i regionfullmäktige.
– Jag är igång precis hela tiden, säger Ewa Pihl Krabbe.
Nu är hon namn tre på den skånska riksdagslistan för Skåne läns norra och östra valkrets. I nuläget har valkretsen just tre platser så Ewa Pihl Krabbe räknar med att komma in. Inte minst med tanke på den uppgång som Socialdemokraterna just nu befinner sig i.
Hur känns det?
– Jag tycker det är väldigt spännande. Det är lite oväntat. Det är ingen tanke jag tänkt överhuvudtaget utan jag blev tillfrågad för något år sedan. Jag har aldrig haft någon sådan ambition, utan jag har trivts bra i regionen, säger Ewa Pihl Krabbe.
Men hon konstaterar att 28 procent av Sveriges befolkning är över 65 år och att representationen av dem över 65 är väldigt liten, cirka två procent.
Kraven från pensionärsorganisationerna om att fler äldre ska komma in i riksdagen är mycket starka.
– Det är alldeles för lite och kraven från pensionärsorganisationerna om att fler äldre ska komma in i riksdagen är mycket starka. Så jag ser fram emot det.
Vad vill du helst ha hand om för frågor i riksdagen?
– Jag bestämmer ju inte vilket utskott jag ska sitta i men om jag får önska så är det något med funktionshinderfrågorna. Jag är så klart också intresserad av barnfrågor eftersom jag jobbat som skolpsykolog under så många år. De frågorna är väldigt angelägna, säger hon.
Det är de sociala frågorna som ligger henne närmast och hon konstaterar att man behöver stor erfarenhet och kunskap för att kunna hantera det området.
Under sina år i regionpolitiken, först i landstinget och sedan i Region Skåne, har hon arbetat mycket med frågor kring funktionshinder för att föra den politiken framåt.
– Det har varit mitt stora engagemang.
Ewa Pihl Krabbe stod faktiskt på riksdagslistan redan när hon var i 25-årsåldern och bodde i Svalöv.
– Men sedan dess har jag helt ägnat mig åt kommunpolitik under ett antal år och sedan början av 80-talet landstings- och regionpolitik.
I den mån hon har någon fritid ägnar hon den åt de sju barnbarnen mellan tre och 23 år. Hon är också en läsare av rang. Det blir nog nästan fem böcker i veckan.
– Jag läser väldigt fort.
Hon är också intresserad av kultur i övrigt, inte minst konst, och sitter också i styrelsen för bland annat den ideella organisationen ShareMusic & Performing Arts och Keramiskt center i Höganäs.
Vad säger du om stämningen i Socialdemokraterna just nu?
– Det är väldigt god stämning. Vi har ju en Magda-effekt som är fantastisk. De resultat och den stämning som finns nationellt spiller ju över på oss i regioner och kommuner. Det bådar gott. Men sedan vet ingen i det här läget vad som blir de stora frågorna i valet. Men det känns som att vi är på gång ordentligt, inte minst när det gäller våra områden som vi har som vallöften, avslutar Ewa Pihl Krabbe.
På andra sidan av Skåne, i Malmö närmare bestämt, finns Zinaida Kajevic. I dag förste ombudsman för Socialdemokraterna i Malmö. Och nu också namn fyra på riksdagslistan för Malmö kommun. I nuläget har Malmö tre platser i riksdagen, men med tanke på medvinden finns absolut hopp om en fjärde.
– Det ser ju bra ut i opinionsmätningar just nu så jag tror absolut att det finns en chans men det är relativt många månader till valet så saker kan förändras. Det krävs rätt så många procent till här för att Malmö ska få en plats till så jag försöker att se nyktert på det hela, säger Zinaida Kajevic.
Hon är 42 år och tvåbarnsmamma och bor i Malmö. Hon har pluggat statsvetenskap och islamologi. Ombudsman för S har hon varit i många år, med en kort avstickare till Hyresgästföreningen, men är nu sedan ett tag förste ombudsman.
– Planeringen sträcker sig fram till valet. Sedan får man göra en ny planering. Jag ville verkligen ta tillfället i akt och forma valrörelsen lite mer. Inte på egen hand så klart, vi är många som formar den men där jag ändå har en hel del att säga till om.
Zinaida Kajevic stod på listan redan 2014, då på plats fem, och säger att då var hon så klart yngre men såg också, som hon uttrycker det, mer möjligheter med den nationella politiken.
Jag har sett hur våra riksdagsledamöter kämpar och hur de försöker prata med Malmöborna om vad vi gör.
– Så då var jag jätteexalterad över plats fem. Dels är jag mer mogen nu, dels har de här mandatperioderna varit lite stökiga… Jag har sett hur våra riksdagsledamöter kämpar och hur de försöker prata med Malmöborna om vad vi gör. Jag är absolut glad över förtroendet men jag ser också vilket jobb det är.
Om du kommer in vilka frågor skulle du vilja var dina?
– Jag kan se många möjligheter, men vill inte säga någon särskild fråga. Jag vet också från Skånes håll att man vill ha sina riksdagsledamöter på flera platser så att man täcker många olika frågor. Jag är redo att ta vad som helst.
Men om Zinaida Kajevic tänker just för Malmöbornas del tycker hon att skolfrågor är väldigt viktiga och att det har gjorts mycket på det området i Malmö. Hon ser stora möjligheter att ta frågorna nationellt ner till lokal nivå och omvänt.
– Malmö har också hög arbetslöshet. Den frågan når inte riktigt den nationella debatten tycker jag. Vi behöver både mycket hjälp och strukturellt stöd. Det hade varit en viktig fråga att jobba med.
Finns det något område du helst inte skulle vilja få hand om?
– Konstitutionsutskottet och försvarsfrågor är jag längre ifrån så det skulle kräva mer för att sätta mig in i de frågorna så jag hoppas att det inte skulle bli det, säger Zinaida Kajevic med ett skratt, men tillägger att om det skulle bli så skulle hon så klart ta sig an det.
Vad gör du när du inte arbetar?
– Det är en bra fråga. Jag kan berätta vad jag inte gör längre. Jag tränar inte så mycket. Men barnen tränar så jag vill ställa upp så att de kan göra det. Jag har också en hel drös med syskon och syskonbarn som jag försöker träffa någon helg då och då.
Om du kommer in i riksdagen, vad kommer du att sakna med Malmö då?
– Medlemmarna. I det här jobbet jag har nu träffar jag medlemmar hela dagarna. Jag är lite rädd för att förlora känslan för vad det snackas om i vardagen.
Riksdagslista, Malmö kommuns valkrets
1. Joakim Sandell
2. Rose-Marie Carlsson
3.Jamal El Haj
4. Zinaida Kajevic
5. Arwin Sohrabi Nejad
6. Vanja Andersson
7. Johan Sjöstrand
8. Ida-Therese Högfeldt
9. Ali Reza Yakhdani Riazi
10. Jaqueline Lenander
11. Christian Jönsson
12. Emilie Malm
13. William Spegel,
14. Helena Weigel
15. Nadjam Malik
16. Izabela Striner
17. Klas Abelson
Riksdagslista Skåne läns norra och östra valkrets
1. Anna Wallentheim, Hässleholm
2. Per-Arne Håkansson, Åstorp
3. Ewa Pihl Krabbe, Kristianstad
4. Jan Vokoun, Simrishamn
5. Marika Bjerstedt, Osby
6. Paul Gustafsson, Klippan
7. Kristin Skoog, Tomelilla
8. Fredrik Winberg, Kristianstad
9. Jessica Svensson, Klippan
10.Torgny Handreck, Ängelholm
11. Meta Jarl, Hässleholm
12 Ronny Nilsson, Perstorp
13.Therese Larsson Sturesson, Kristianstad
14. Miklos Liewehr, östra Göinge
15. Kerstin Engle, Ängelholm
16. Roger Persson, Tomelilla
17. Kristina Lindbåge, Kristianstad
18. Thomas Lindell, Hässleholm
19. Minette Jansson, Örkelljunga
20. Daniel Landin, Osby
21. Jenny Önnevik, Bromölla
22. Patrik Håkansson, Klippan
23. Sabina Månsson Hultgren, Kristianstad
24. Elo Johannesen, Hässleholm
Riksdagslista Skåne läns västra valkrets
1. Niklas Karlsson, Landskrona
2. Yasmine Bladelius, Helsingborg
3. Ola Möller, Helsingborg
4. Agneta Nilsson, Eslöv
5. Stefan Lissmark, Höör
6. Bedrija Halilovic, Svalöv
7. Anders Månsson, Bjuv
8. Carola Persson, Höganäs
9. Henrik Andersson, Hörby
10. My Rosell, Helsingborg
11. Tony Hansson, Eslöv
12. Jessika Kronvall, Landskrona
13. Tony Petersson, Höganäs
14. Liselott Ljung, Bjuv
15. Kenth Hellqvist, Helsingborg
16. Catherine Borgkvist, Helsingborg
17. Adis Heldic, Landskrona
Riksdagslista Skåne läns södra valkrets
1. Morgan Johansson, Lund
2. Marianne Fundahn, Trelleborg.
3. Adrian Magnusson, Ystad
4. Elin Gustafsson, Lund
5. Roland Wiking, Sjöbo
6. Laila Olsen, Staffanstorp
7. Viktor Eriksson, Burlöv
8. Catrin Tufvesson, Kävlinge
9. Leif Göthed, Svedala
10. Jessica Möller, Skurup
11. Paul Andersson, Lomma
12. Petra Revemark, Vellinge
13. Thomas Westman, Trelleborg
14. Cecilia Olsson Carlsson, Sjöbo
15. Per-Ola Nilsson, Ystad
16. Cecilia Dahl Andersson, Trelleborg
17. Andreas Johansson, Svedala
18. Elfva Barrio, Lund
19. Sebastian Merlöv, Lomma
20. Selvete Murtezi, Burlöv