S underpresterar hos unga väljare

Socialdemokraterna överpresterar bland äldre, skriver Youbert Aziz. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Glädjen över att Socialdemokraterna ökade i ett EU-val får inte förblinda oss. Partiet har inte lyckats göra EU-politiken tillräckligt angelägen för många av de egna väljare och många har skickat en signal om att partiets klimatpolitik åtminstone på EU-nivå inte duger, skriver Youbert Aziz, tidigare kommunikationschef för SSU.

Jag är precis som många andra socialdemokrater glad över att partiet ökar med 1,3 procentenheter i Europaparlamentsvalet. Alla som har varit aktiva i valrörelsen ska ha en stor eloge, det är många som inte varit lika engagerade i den här valrörelsen som under valrörelsen 2022. Men det ideella engagemanget har ändå varit bättre än vanligt under EU-val.

Samtidigt som vi gläds åt att ha brutit en lång trend av sjunkande väljarstöd i EU-valen, ska vi inte lura oss själva. S har aldrig haft fantastiska valresultat i EU-val, inte nu heller.

I skrivande stund har 95 procent av alla valdistrikt räknats, det tillkommer en del utlandsröster och poströster. Med hänsyn till det kan vi ändå redan nu se mönster i den preliminära rösträkningen. S har just nu fått 11 000 fler röster jämfört med föregående EU-val fem år sedan. MP har ökat med 70 000 väljare men den stora vinnaren är Vänsterpartiet som fått 152 000 fler röster i år än 2019. Att de rödgröna partierna får nästan hälften av rösterna förklaras även av att valdeltagandet sjunker, fler högerväljare struntade i att rösta.

I riksdagsvalet 2022 röstade en miljon fler på Socialdemokraterna än i årets EU-val, motsvarande siffra är ungefär 4 000 fler som röstade på V medan 220 00 färre röstade på MP i riksdagsvalet. I EU-valet 2019 valde många av Vänsterpartiets väljare från valet 2018 att stanna hemma, Jonas Sjöstedt lockade ut många fler vänsterväljare från valet 2022 och fick över ett gäng sossar.

För oss socialdemokrater är det tydligt att vi och de rödgröna lyckats mobilisera vårt block något bättre än valet 2019 och att särskilt Miljöpartiet vann många av Socialdemokraternas väljare. I EU-valet 2019 lyckades S mobilisera 53 procent av väljarna från valet 2018, i årets val är motsvarande siffra för närvarande 50 procent. I SVTs Valu uppgav 33 procent av de som röstade på MP och 23 procent av de som röstade på V att de i ett riksdagsval skulle ha röstat på S.

SD fick ungefär 1 330 000 röster i riksdagsvalet 2022 och av de verkar 516 000 ha röstat i årets val, alltså 39,4 procent av partiets väljare. I riksdagsvalet 2018 fick SD 1 136 000 röster och hela 637 000 av de väljarna slöt upp i EU-valet 2019, motsvarande 56 procent av deras väljarkår. För första gången förlorar de väljare utan att vinna nya.

SD kan inte längre bara skylla på andra. En stor del av deras väljare inser nu att även från SD var det bara snack. Att SD tappar stort i Skåne där man röstat på partiet länge, där de till och med får styra i regionen visar på att fler insett att det varit en illusion att det skulle bli förändring med SD. 

Det visar att det finns en slutstation för Sverigedemokraternas segertåg. Att även de kan förlora väljare, det är ingen slump att det sker när de kan utkrävas på ansvar. 

Men vi får inte glömma. Valdeltagandet sjönk, för att i huvudsak Sverigedemokraternas väljare inte var motiverade. Men det finns inget som säger att de inte kommer vara det i riksdagsvalet 2026 om de politiska alternativen och valrörelsen är en upprepning av valet 2022. 

Rödgröna blocket går inte fram för att vi vunnit över väljare. EU-valen ses som mobiliseringsval. Då är det illavarslande att S bara får några tusen fler väljare i årets val jämfört med valet 2019 trots att 134 000 fler valde att rösta på S i valet 2022 jämfört med valet 2018. Många av de väljare som gått till S sedan dess valde att inte rösta eller har röstat på andra rödgröna partier.

Partiet har inte lyckats göra EU-politiken tillräckligt angelägen för många av de egna väljare och många har skickat en signal om att partiets klimatpolitik åtminstone på EU-nivå inte duger. Den mest prioriterade frågan i just EU-val. 

Min analys är enkel. Socialdemokraternas valmaskin i förhållande till de andra partierna har levererat, särskilt det stora engagemanget bland medlemmarna. Stämningen har varit god men dalade något i slutet när opinionsmätningarna visade på ett plötsligt ras i samband med att väljarna bestämde sig.

Vi kunde inte motivera tillräckligt många sannolika S-väljare att gå och rösta på just S för att bli valets stora vinnare. Det är bra att knacka dörr, men det spelar större roll vad partier säger när väljarna öppnar dörren, läser valbevakningen och ser på valdebatterna. Det primära är vad du säger, sedan hur du säger det.

Glädjen över att vi äntligen ökar något i ett EU-val får inte förblinda oss. Vi kan förlora en del väljare för gott till MP och V, särskilt när klyftorna ökar och klimatförändringarna tilltar. S överpresterar hos de allra äldsta väljarna och underpresterar hos de unga väljarna. Samtidigt har SD två år på sig att ställa till med hyss som motiverar deras väljare igen.

Vad har S för nytt projekt? Som inte bara kan vinna tillbaka väljare från de andra rödgröna partierna – vi måste också vinna väljare från högerpartierna om vi ska undvika Tidö 2.0 när väljarna tar ställning igen 2026.

Youbert Aziz
tidigare kommunikationschef SSU, nu kassör Södersossarna

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.