S-studenter tar strid i Skattebetalarnas förening
Medlemmar i Skattebetalarnas förening krävde på årsstämman överraskande att föreningen ska säga nej till rut- och rotavdraget samt till vinster i välfärden.
Det var S-studenter som ville markera mot ”lyxslöseriet”.
– Man skyddar borgerliga skatteslöserier i stället för att skydda de offentliga finanserna, säger Wilma Eklund, förbundsstyrelseledamot i S-studenter.
Skattebetalarnas förening är en klassisk organisation som under årtionden har bildat opinion för lägre skatter och som på senare år gör ett nummer av att ”slåss mot slöseri med skattepengar”.
Organisationen har haft flera namnkunniga moderatpolitiker i ledningen och är kanske mest känd för sina kampanjer mot fastighetsskatten. Enligt Skattebetalarnas förening har de närmare 40 000 medlemmar.
Några av dem som gått med på senare tid är aktiva inom det socialdemokratiska studentförbundet. Så när organisationen hade årsstämma i en lokal på Östermalm i Stockholm, gick de dit för att argumentera för sina motioner om vad som är en rimlig användning av skattemedlen och vad som är slöseri.
– Vi påpekade det absurda i att Skattebetalarnas förening säger sig vara för effektivitet i offentliga medel, samtidigt försvarar man rut, rot och vinster i välfärden som sammanlagt suger ut 26 miljarder kronor om året från statskassan. Det finns ett hyckleri här, säger Wilma Eklund.
S-studenter kallar det för ”lyxslöseri”.
Då blev det väl dålig stämning?
Nej, bemötandet blev oväntat positivt, berättar Eklund.
– Vi blev väldigt respektfullt behandlade. Efteråt kom flera deltagare fram till oss och tackade för en god debatt och uppskattade att det blev en diskussion för att det gjorde stämman roligare.
Bland gav Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton mothugg.
Det är inte bara socialdemokrater som tycker det är uppfriskande med en höger-vänsterdebatt i ekonomisk politik. Det här är frågor som S borde lyfta mer, menar S-studenter.
– Vi är på väg att vinna skolfrågan, men vi behöver också ta kampen mot rut och rot. Vi har ett bidrag för att människor ska kunna putsa sitt silver och för dem som vill bygga en veranda, säger Wilma Eklund.
– Vi skulle kunna bygga fyra Norrbotniabanor för de pengar som vi lade på rot mellan 2009–2022 eller bygga om Slussen sju och en halv gånger. Vi tappar stora möjligheter till infrastruktursatsningar och viktiga tillväxtmöjligheter för att vi i stället hanterar de här lyxbidragen.