S-politiker gripna i muthärva kopplad till Europaparlamentet

Eva Kaili, EU-parlamentariker från grekiska Pasok, är en av dem som gripits i samband med muthärvan i Bryssel. Foto: Europarlamentet

– Jag är jätteförbannad precis som alla mina kollegor. Korruption är ett vidrigt brott, säger Evin Incir (S) till Sveriges Radio om den muthärva som har avslöjats i Bryssel och som rör flera socialdemokratiska Europaparlamentariker.

Den belgiska federala polisen har gripit flera personer anklagade för att ha tagit emot mutor för att påverka beslut till fördel för Qatar. Enligt uttalande från den belgiska åklagarmyndigheten anklagas de för medlemskap i en kriminell organisation, penningtvätt och korruption. Enligt uppgifter i media har polisen beslagtagit 600 000 euro i kontanter.

En av de gripna är Eva Kaili från grekiska Pasok som har varit en av parlamentets 15 vice talmän. Den socialdemokratiska gruppen i parlamentet har stängt av henne och hon har uteslutit ur Pasok. Parlamentet har också beslutat att stänga av henne från posten som vice talman.

Flera andra socialdemokratiska tidigare eller nuvarande Europaparlamentariker berörs också av utredningen. Generalsekreteraren för Europafacket ITUC, Luca Visentini, ska ha gripits men sedan släppts.

Enligt uppgifter ska de misstänkta ha fått stora summor eller värdefulla gåvor för att förbättra Qatars rykte. Den svenska parlamentarikern Abir Al Sahlani (C) säger till tidningen Arbetsvärlden att Eva Kaili hade ett långt samtal med henne för att argumentera för visum-liberalisering för Qatar.

Ett förslag om visumfrihet skulle ha behandlats av parlamentet denna vecka men det blir inte av. Den socialdemokratiska gruppen i parlamentet har begärt att alla frågor som rör Gulfstaterna ska skjutas upp.

När parlamentet för ett par veckor sedan antog en resolution som kritiserade Qatar uttryckte sig Eva Kaili positivt om landet i debatten. Bland andra den socialdemokratiska partigruppen röstade för hårdare skrivningar i resolutionen än vad som gick igenom, enligt tidningen Arbetsvärlden.

– Givetvis påverkar detta vår partigrupp, men det finns också en koppling till den konservativa gruppen. Det är allvarligt för vilken grupp som än bli involverad och för EUs institutioner och för demokratin i stort. Det är dock inte partigrupper som är involverade, utan det handlar om enskilda individer, vilket i sig är enormt allvarligt, säger Evin Incir till Arbetsvärlden.