S-oro i kommuner där SD tar över

Bitten Mårtensson (S) i Åstorp och Liza Kettil (S) i Munkedal är oroade över effekterna när SD nu tar över posten som kommunstyrelsens ordförande i kommunerna.

Sverigedemokraterna har nu posten som kommunstyrelsens ordförande i tio kommuner.
Den socialdemokratiska oppositionen oroar sig för politisk toppstyrning som går ut över personalen.

SD är efter valet med och styr i 34 kommuner och en region, Gävleborg, och är stödparti till borgerliga styren i ytterligare ett tiotal kommuner. Partiet har posten som kommunstyrelsens ordförande i tio kommuner, mot fem förra mandatperioden. 

SD förlorade kso-posten i Bromölla och efter valet i Sölvesborg, men behåller den i Bjuv, Hörby och Svalöv. Nu leder SD kommunstyrelsen även i Åstorp, Örkelljunga, Hässleholm, Munkedal, Uddevalla, Uppvidinge och Skinnskatteberg.

I Hörby ledde SD-ledarskapet till stor turbulens – facklig kritik om osund arbetsmiljö och politisk kritik mot sämre samarbetsklimat – och massflykt av tjänstemän. 

Inför denna mandatperiod har SD centralt försökt utbilda sin kommunpolitiker för att undvika att det upprepas. Men i kommuner där SD tagit över ordförandeposten vittnar oppositionen redan om liknande problem.

I Munkedal hängde SD redan i valrörelsen ut en kommunal tjänsteman på sin Facebooksida för att ha städat undan en SD-valaffisch, som ska ha skräpat. SD uppmanade personen att säga upp sig. Polisanmälan gjorde också, men avskrevs.

– Ett fruktansvärt exempel, man har ingen respekt för vår tjänstepersonsorganisation, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S).

– Man vill ju ha en starkare politisk styrning och gå in och peta i smådetaljer på ett sätt som jag inte varit med om innan. Jag känner en väldigt stark oro.

Liknande tongångar hörs från Åstorp där Socialdemokraterna styrt i 28 år, men där SD nu tar över ordförandeskapet i kommunstyrelsen. Priset är att ge Moderaterna alla nämndordförandeposter och ett extra kommunalråd som inte sitter i någon nämnd.

– De motiverar det med att de nya kommunalråden ska ha en övergripande kontroll. Min personliga oro är att det går ut över tjänstemännen, att de går in och styr för mycket, säger oppositionsrådet Bitten Mårtensson (S).

Det nya styret har minskat radikalt på oppositionens påverkansmöjligheter via färre arbetsutskott för kommunstyrelsen och färre beredningar.

– Det blir mindre möjlighet för oss att vara med i diskussionerna, mindre inflytande. De stänger dörren, säger Bitten Mårtensson (S).

SD styr främst tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna och lokalpartier.

I flera kommuner ansluter sig SD till det M-ledda styret. Det har även lett till historiska maktskiften, till exempel i Oxelösund där S styrt i hela 70 år, och till politiskt kaos som i Klippan, där nu en avhoppad moderat politisk vilde blir kommunstyrelsen ordförande med stöd av SD. 

Oron från S-håll handlar också om välfärden, mot bakgrund av lågkonjunkturen. På flera håll där SD släpptes in i värmen 2018 har partiet vuxit. Nu ska de dock styra när resurserna krymper. I Åstorp varnas för besparingar inom sfi och speciallärare. I Uddevalla har nya SD-kommunalrådet stoppat bygget av ett medborgarhus. I Örkelljunga där SD också tagit över kso-posten återinförs delade turer hemtjänst och på särskilda boenden som S och MP avskaffade 2017. Språkkrav och ifrågasättande av modersmålsundervisningen i hörs i Munkedal.

– De har haft tuffa tongångar när det gäller välfärden, där man vill ha tuffare krav för försörjningsstöd än vad lagen medger, säger Liza Kettil (S) i Munkedal.

– Vi har en bruksort med låg utbildningsnivå. Vi kan snabbt kan få problem och deras lösning är hårdare krav. Det kommer inte att fungera. Vi kan få ett hårt samhällsklimat här.