S ökar i Stockholms stad – M minskar och tar inga röster av SD
Socialdemokraterna ökar två procentenheter. Moderaterna backar lika mycket och tar inga röster av SD. Centerpartiet fördubblas medan Miljöpartiet halveras. Därmed leder alliansen i halvtid.
Det är resultatet av en väljarbarometer för Stockholms stad som Novus gjort för AiP/Stockholms Tidningen.
Socialdemokraterna har ökat sitt kommunala väljarstöd i Stockholms stad med 2,1 procentenheter sedan valet 2014.
– Inget ska ju firas före valdagen, Men det är positivt när man har bra siffror. Det är någon form av kvitto på att man jobbar på rätt sätt. Vi behöver inte vända upp och ner på våra tankar och idéer och få panik som man nu ser hos Moderaterna, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).
Nya M-ledaren Anna König Jerlmyr har däremot fått en trög start. Trots en tuffare retorik så har Moderaterna inte tagit några röster av tidigare SD-väljare i den här mätningen, samtidigt som partiet tappar till Centerpartiet och Liberalerna.
– Moderaterna har problem. Moderaterna i Stockholm har stöttat partiledningen i att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna. Nu ska de åter krama bilismen, i ett Stockholm som behöver satsa på kollektivtrafik och cykelbanor. Det tror jag inte heller blir en framgångssaga, säger Wanngård (S).
Moderaterna hade hela 37,25 procent i Stockholm i valet 2006 och 34,4 procent 2010 och var då 12–13 procentenheter större än Socialdemokraterna. Nu backar M ytterligare i AiP/Novus ned till 25,3 procent. Det är under 2002 års valresultat, vilket var det år som S senast var största parti i Stockholms kommunalval.
– Min målsättning är naturligtvis att Socialdemokraterna ska bli största parti i valet 2018, säger Wanngård.
Det blev en rödgrönrosa majoritet i Stockholms stadshus i valet 2014. Men drygt halvvägs in mandatperioden är det alliansen som leder i opinionen i Sveriges största kommun. Alliansen får 46,4 procent, en ökning med 3,0 procentenheter sedan valet, medan de rödgrönrosa (S, MP, V, Fi) minskat med 4,4 procentenheter till 45,5.
Fram till 2006 skiftade makten i Stockholm från val till val, därefter styrde alliansen i åtta år. Ska de rödgröna upprepa den bedriften krävs att S tar röster av M och C, alternativt en rejäl uppryckning för Miljöpartiet. S i Stockholm behöver hjälp av rikstrenden, menar Wanngård.
– Jag fick lära sig när jag klev in i det här huset att Stockholm alltid ligger tio procent under riksnivån. Det är kul att den skillnaden jämnas ut. Men det som inte är kul att riksnivån går ned. Vi är beroende av riksmedia. Röstsplittring kan man hoppas på men det gäller att visa att vi är ett bra regeringsbärande parti.
Centerpartiet, som har halkat ur och in i fullmäktige, ser nu ut att göra ett kanonval 2018 i denna för partiet tidigare så svaga valkrets. Partiets tydligare liberala profil under Annie Lööf ser ut att gå hem, när M krisar.
Samtidigt rasar nu Miljöpartiet. Partiet gjorde sitt starkaste kommunval 2014 i Stockholm med rekordsiffrorna 14,3 procent, men får nu endast 7,3 procent i AiP/Novus, en halvering sedan valet. Nedläggning av Bromma flygplats och nej till trafikleden Förbifart Stockholm var viktiga MP-valfrågor, som inte infriats. Men partiet har haft kris på riksnivå och lär behöva medvind för att vända trenden.
Det dock inte så att MP-väljarna har gått till Centerpartiet i den här mätningen, utan det är S och V som profiterar på MP-krisen. Centern vinner väljare av M och L, men även av S.
– Frågan är om de stannar hos Centerpartiet eller kommer vi ha möjlighet att locka över dem till oss? Media kommer att granska Centerpartiet lite hårdare nu när de mäter så högt. Då kommer man att se att de inte är ett regeringsbärande parti, säger Karin Wanngård.
Andra osäkerhetsfaktorer inför kommunalvalet 2018. Kommer rikstrenden att hjälpa Sverigedemokraterna i Stockholm? I den här mätningen ligger SD på 6,1 (+1,1). Både Kristdemokraterna och Feministiskt Initiativ riskerar att åka ur fullmäktige. De får båda 3,3 procent i Novus, vilket är minskning med 1,3 för Fi. I valet 2018 införs en spärr på 3 procent i kommunalval med valkretsindelning.
– Det är inte jättemånga mandat. Det viktiga är vad som händer med Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger Karin Wanngård.
Fotnot: Mätningen gjorde 19 januari–6 februari. 508 personer intervjuades. Resultaten har viktats på kön/ålder och politisk preferens i valet 2014.
Tabell och grafik från Novus 2017.