S ökar och M rasar i landstingsmätning

Tabell och grafik från Novus 2017

Tabell och grafik från Novus 2017

Socialdemokraterna går starkt framåt medan Moderaterna tappar stort jämfört med valet i Novus väljarbarometer för Stockholms läns landsting. – Det kan vara ett tecken på att Moderaterna i Stockholms län håller på att tappa sin starka ställning, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Novus har för Stockholms Tidningens räkning frågat 1 100 personer i Stockholms län om deras sympatier i landstingsvalet. Socialdemokraterna får hela 30,0 procent i undersökningen. Det är 3,6 procentenheter bättre än i landstings 2014.

– Man kan ju ha en magkänsla. Men det är roligt att se de här tecknen i opinionen, säger Erika Ullberg, S toppnamn inför landstingsvalet 2018.

– Det är en opinionsundersökning som räknas och det är valdagen. Mitt fokus är på att utveckla vår politik och lägga fram tydliga förslag på hur man ska lösa den vårdkris som moderat politik har skapat, att våra pengar ska gå till vård och inte till andra saker som sker i dag.

Den moderata tillbakagången är nästan lika stor, 3,0 procentenheter sedan valet, ned till 25,2. Det innebär att Socialdemokraterna har gått om Moderaterna som största parti.

Den stora vinnaren är dock Centerpartiet som ökar med hela 4,5 procentenheter till 8,8. I linje med rikstrenden har även Miljöpartiet backar rejält, -3,7.

Överraskande är Sverigedemokraterna får, jämfört med partiets rikssiffror, låga 5,8 procent, vilket till och med är en knapp minskning sedan valet. Möjligen ett tecken på att väljarna inte förknippar SD med de frågor som landstinget ansvar för.

Moderaterna tappar alltså i Stockholms län, vilket är partiets starkaste fäste och hemmaplan för Anna Kinberg Batra. Partiet tappar mest till C och L. Alliansens landstingstyre har också plågats av en rad upphandlingsskandaler såsom ”strumpgate” och Nya Karolinska. Trots det är blocken relativt oförändrade i styrka i den här mätningen jämfört med valet.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd Stockholm. Foto: Ylva Säfvelin/AiBild

– Det är väldigt viktigt för oss att påminna om att är Moderaterna som har styrt Stockholms läns landsting sedan tolv år vid valet. När man gör det tror jag att man få den här positiva röstsplittringen, säger Erika Ullberg.

Ullberg ser frågor där S har en samsyn med Centern, exempelvis regionutveckling och enhetstaxan. Men det finns också frågor där S och C skiljer sig åt. Än så länge är blockpolitiken stark i landstinget och SD har ju denna mandatperiod visat att de är beredda att stödja alliansen.

S satsar i dagsläget på att de rödgröna blir största block.

– En röst på S är en röst på ett nytt styre och prioritering av sjukvården. Men också en öppning för ett blocköverskridande samarbete, som den moderatledda alliansen inte alls öppna för eller är trovärdiga kring, säger Erika Ullberg.

Fotnot: Mätningen gjorde 19 januari–6 februari. 1100 personer intervjuades. Resultaten har viktats på kön/ålder och politisk preferens i valet 2014.

 

Spara

Spara

Spara