S lägger sig nära regeringens klimatbudget

Det behövs stora satsningar på sanering av förorenade områden och PFAS-rening av dricksvatten, skriver Naturskyddsföreningen.

I retorik har Socialdemokraterna ställt sig kritiska till Tidöpartiernas klimatpolitik. Men trots detta har S i sin senaste budgetmotion i riksdagen lagt sig mycket nära regeringens budget. Det menar Naturskyddsföreningen och föreslår fem reformer för en miljö- och klimatpolitik i framkant.

Göran Persson lanserade idén om det gröna folkhemmet. Sverige skulle bli det första ekologiskt uthålliga samhället, med målet att inom en generation lämna över ett samhälle till barn och barnbarn där de stora miljöproblemen var lösta. Under Perssons tid som Sveriges statsminister togs flera viktiga steg, som införandet av miljöbalken 1998 och Sveriges miljömål 1999. Under den rödgröna regeringen 2014–2022 togs ytterligare viktiga steg, såsom införande av klimatlagen.

Men en halv mandatperiod efter att den borgerliga regeringen tillträtt med stöd av Sverigedemokraterna har många av landvinningarna på miljöområdet monterats ner och miljöbudgeten har minskats kraftigt. De svenska utsläppen ökar nu och klimat- och miljömålen missas. 

I retorik har Socialdemokraterna ställt sig kritiska till Tidöpartiernas klimatpolitik. Men trots detta har S i sin senaste budgetmotion i riksdagen lagt sig mycket nära regeringens budget. Partiet har minskat miljöbudgeten med närmare en femtedel jämfört med den sista budgetproposition som S-regeringen lade fram under förra mandatperioden. Detta skiljer sig kraftigt från de övriga oppositionspartierna, som har högre eller betydligt högre ambitioner.

Det finns positiva anslag i S-budgeten, men exempelvis den tankrabatt som S presenterat landar fel genom att ensidigt gynna bilåkande, vilket ökar utsläppen. Det är också uppseendeväckande att Socialdemokraterna ställer sig bakom avskaffandet av flygskatten. Partiet satsar 250 miljoner kronor mer än regeringen på åtgärder för värdefull natur, vilket kan låta positivt, men nivån ligger fortfarande nästan en halv miljard kronor under 2022 års nivå – utan att inflationen är medräknad. Dessutom gör S stora neddragningar när det gäller sanering och återställning av förorenade områden. Inte heller står partiet fast vid enprocentsmålet för biståndet i sin budgetmotion, utan landar på ca 0,83 procent. 

Det är dags för Socialdemokraterna att formulera en tydlig politik för den gröna omställningen. 

Med den här politiken följer Socialdemokraterna Tidöpartiernas linje att montera ned klimat- och miljöpolitiken. Partiet hamnar också långt på efterkälken jämfört med sina potentiella samarbetspartier, och ännu längre bort från vad som verkligen behövs för att minska framtida klimat- och miljörisker.

Det är dags för Socialdemokraterna att formulera en tydlig politik för den gröna omställningen. Våren 2025 ska partikongressen för första gången på tolv år besluta om ett uppdaterat partiprogram. Vi uppmanar partiet att ta tillfället i akt och utveckla en klimat- och miljöpolitik i framkant. En sådan behöver enligt Naturskyddsföreningen innehålla följande reformer:

  • Slopande av klimatskadliga subventioner. Staten måste sluta göra det billigare att använda fossila bränslen. 
  • Införande av styrmedel för en rättvis omställning, för att stötta människors vardag – utan att det leder till ökade utsläpp. 
  • Värna den svenska naturen. Lyssna på forskningen och expertmyndigheternas råd om vad som krävs. Det behövs kraftigt ökade budgetsatsningar på bland annat ersättning till markägare för att bevara skyddsvärd skog. 
  • Minska spridningen av miljögifter i vår vardag. Det behövs stora satsningar på sanering av förorenade områden och PFAS-rening av dricksvatten. 
  • Återställande av biståndet till en procent av BNI. 

Avslutningsvis vill vi citera Göran Persson: ”På inget område är vi tydligare förenade med varandra än i miljöpolitiken. På inget annat område är det så tydligt demonstrerat hur beroende vi är av varandra. Men också, på inget annat område är behovet större av att någon går före, att någon vågar vara först.”

Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, och Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen. Foto: Jens Sølvberg.

Beatrice Rindevall
ordförande Naturskyddsföreningen
Karin Lexén
generalsekreterare Naturskyddsföreningen