S kräver regeringen på svar om Kristerssons vårdlöfte

När kommer pengarna till sjukvården, hur ska de fördelas och hur ska regeringen säkra att uppsägningar förhindras. Det krävde Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli svar på under en pressträff på tisdagen.

Om regeringen inte senast på torsdag konkretiserar statsministerns löfte om att regionerna inte ska behöva säga upp vårdpersonal kommer S att lägga ett utskottsinitiativ för att få besked. Det sa Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli på en pressträff på tisdagen.
– Det kan ju inte vara så att statsministern ger ett tv-löfte som inte ens håller över reklampausen, sa Lena Hallengren

När statsminister Ulf Kristersson (M) på lördagen deltog i partiledarsamtal i TV 4 lät han undslippa sig att regeringen och samarbetspartierna ”kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”.

Prognoserna för regionerna är att de går back med sammanlagt drygt 20 miljarder kronor under 2024, medan kommunerna väntas gå back med sju miljarder kronor. Statsministerns uttalande har uppmärksammats av bland annat Sveriges kommuner och regioner och av fackförbund inom vårdsektorn.

Nu vill S att regeringen ger konkreta besked om vad löftet innebär, senast vid frågestunden på torsdag då sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) deltar.

Vi vill veta när kommer pengarna och hur de ska fördelas.

Lena Hallengren (S)

– Nu behövs mer konkretion och det måste regeringen leverera. Så att varsel kan dras tillbaka så att regionerna åtgärdsplaner kan justeras, så statsministerns löfte i lördags måste leda till konkreta besked så att ingen sägs upp i onödan, sa Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet.

Enligt S är det regeringen som har försatt regionerna i ett läge där de tvingas till besparingar, även på personal, genom att inte skjuta till tillräckligt med statsbidrag. Nu behöver regionerna få veta om de ska fortsätta med besparingarna eller om kan de vänta sig nya pengar i statsbudgeten.

– Vi vill veta när kommer pengarna och hur de ska fördelas, sa Lena Hallengren, S-gruppledare i riksdagen.

Kommer inget besked avser S att lägga ett utskottsinitiativ för att riksdagen ska göra klart att den förväntar sig att regeringen uppfyller löftet.

– Sjukvårdskrisen är här och nu och nedskärningar sker varenda dag, inte minst varsel av personal. Jag förväntar mig att statsministern har en plan när han gör den typen av uttalanden, sa Lena Hallengren.

Även Vänsterpartiet reagerade under tisdagen på Ulf Kristerssons löfte och föreslog en extra ändringsbudget.

– Vi utgår från att statsministern håller sitt löfte till de anställda i vården och hela svenska folket. Därför föreslår vi en extra ändringsbudget med de 15 miljarder kronor som det kostar att stoppa uppsägningarna i sjukvården. Men det är bråttom. Runtom i landet planeras nu uppsägningar och ska Kristersson kunna hålla sitt vårdlöfte måste pengarna komma omgående, sa partiledaren Nooshi Dadgostar.