S kräver klargörande om kärnvapen

Foto: US Government Kärnvapentest Nevada, USA, 1951. Porträtt: Riksdagen och Ninni Andersson/Regeringskansliet

Socialdemokraterna begär att utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) kommer till utrikes- respektive försvarsutskottet och reder ut regeringens inställning i frågan om kärnvapen på svensk mark.

– Detta är stora och avgörande frågor för Sveriges säkerhetspolitik. Det är därför viktigt att regeringen nu kommer till riksdagen och förtydligar sin position, säger Morgan Johansson (S), vice ordförande i utrikesutskottet, i en kommentar.

S-regeringen var i samband med ansökan om svenskt Natomedlemskap tydlig med att inga kärnvapen skulle placeras på svensk mark. Den nya regeringen har dock uttryckt sig lite mer svävande i frågan. Trots att Moderaterna inledningsvis stödde regeringens krav.

Försvarsminister Pål Jonsson förklarade i SR att Sverige inte bör ha några förbehåll i sin ansökan även om kärnvapen inte är aktuellt.

– Nu befinner vi oss i ansökningsprocessen. Vi har påbörjat den hand i hand med Finland och vi fortsätter den hand i hand. Då är det rimligt att vi har samma förhållningssätt och inte börjar den med flera förbehåll, säger han till P4 Värmland.

Detta efter att ÖB Micael Bydén varit inne på samma linje.

– Mitt råd är väldigt tydligt – inledningsvis inga förbehåll. Att skapa låsningar redan innan vi går in som medlem skapar bara hinder och friktioner. Sen måste den politiska nivån in på banan och fatta de beslut man behöver göra, sa Bydén till SVT 1 november.

Nu kallar Socialdemokraterna alltså utrikesministern och försvarsministerns till utrikes- respektive försvarsutskottet för att förklara den svenska linjen .

– Vi avvisar bestämt kärnvapen på svensk mark, och vi kräver att regeringen nu klargör sin inställning, säger Peter Hultqvist, (S) ordförande i försvarsutskottet, i en kommentar.