S går fram i opinionen i Stockholmsområdet
Maktskifte ligger inom räckhåll i både Region Stockholm och Stockholms stadshus, enligt en ny Novus-undersökning. S och V ökar kraftigt i opinionen och är tillsammans större än de gamla allianspartierna i såväl kommun och region som riksdagsval.
– Det är otroligt energigivande, säger Åsa Westlund, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.
Enligt Novus-undersökningen, som genomfördes i Stockholm län i december i en slumpmässigt förrekryterad allmänhetspanel, har Socialdemokraterna gått fram i opinionen med mellan 3,9 och 5,2 procentenheter sedan valet 2018 och är största parti. Vänsterpartiet har ökat ännu mer medan de gamla allianspartierna backar.
Stockholmsregionens två partidistriktsordföranden, Anders Ygeman i Stockholm och Åsa Westlund i Stockholms län, glädjer sig båda åt resultatet.
– Man ska ta även goda siffror med en nypa salt men det är väldigt fina siffror för S. Med de siffrorna blir det väl maktskifte i stadshuset och det ligger inom räckhåll i regionen, säger Anders Ygeman.
Enligt opinionsmätningarna samlar S och V tillsammans ett större stöd än de fyra allianspartierna i alla tre valen, men eftersom de inte når egen majoritet är det MP och SD som fäller avgörandet. I dag styr Miljöpartiet med de borgerliga i Stockholms kommun och Region Stockholm, men Åsa Westlund och Anders Ygeman har gott hopp om att få till stånd rödgröna styren.
Den viktigaste lärdomen av den här mätningen är att stockholmarna gillar vad de ser och att de har börjat tröttna på de moderatledda styrena i stan och regionen
Anders Ygeman
– Vi har regerat med Miljöpartiet förut och om man ska tro det de sa i förra valet, att de inte vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna, då är det svårt att se andra regeringsdugliga alternativ i stadshuset, säger Anders Ygeman.
– De har ju själva motiverat sitt samarbete med de blåa med det parlamentariska läget och förhoppningsvis är det ett annat läge efter nästa val. Men det finns ju också andra partier som vi är beredda att samarbeta med, vi som parti måste vara öppna att samarbeta över blockgränsen, men det är klart att det blir lättare om vi har en tydlig kraft åt vänster i politiken, säger Åsa Westlund.
Runt om i Stockholms län finns flera exempel på där S sitter i blocköverskridande styren och där man enligt henne både har lyckats hålla ihop koalitionerna och föra en socialdemokratisk politik; som Haninge, Tyresö, Botkyrka och Södertälje.
Anders Ygeman och Åsa Westlund hänvisar båda till att S har fått en bra nystart med Magdalena Andersson som partiledare, som en av flera förklaringar till opinionssiffrorna. En annan är att det är tydligt att många borgerliga väljare inte vill se det närmande till Sverigedemokraterna som Moderaterna och flera andra allianspartier öppnat för nationellt.
– Den viktigaste lärdomen av den här mätningen är att stockholmarna gillar vad de ser och att de har börjat tröttna på de moderatledda styrena i stan och regionen, säger Anders Ygeman, som också menar att S har fört en bra oppositionspolitik både i regionen och Stockholms kommun.
– Jag upplever att det nationella budskapet om att återta kontrollen över välfärden som Magdalena Andersson har satt blir väldigt tydligt kopplat till sjukvården i Stockholm. Vi måste se till att det är vård efter behov som gäller, inte den marknadisering av vården som vi har sett, säger Åsa Westlund.
En annan viktig faktor är enligt henne att fler och fler har fått klart för sig att vilka som styr i Region Stockholm.
Jag upplever att det nationella budskapet om att återta kontrollen över välfärden som Magdalena Andersson har satt blir väldigt tydligt kopplat till sjukvården i Stockholm.
Åsa Westlund
– Vi har nått så långt att 70 procent av väljarna vet att Moderaterna styr regionen, det är många fler än förra mandatperioden. Tyvärr fungerar inte vården i vår region särskilt tillfredsställande och det är viktigt att väljarna vet att det inte är vi som har levererat den dåliga kvaliteten. Det ställer också krav på oss att vara tydliga med vårt eget alternativ.
Med knappt åtta månader kvar till valet måste Socialdemokraterna se till att valvinden fortsätter att blåsa åt deras håll.
– Vi måste visa hur vårt alternativ till moderatstyret i regionen och kommunen ser ut. Vi måste visa att vi kommer bygga bostäder som folk har råd att bo i, att vi tar klimatutmaningen på allvar, att vi kommer att bryta segregationen och knäcka gängen och att vi har en annan sjukvårdspolitik som kommer att rusta Stockholm bättre. Stockholm har varit sämst på vaccinering nästan oavsett vilket mått man använder, vi har haft vårdkris på vårdkris trots att regionen går med enorma överskott, säger Anders Ygeman.
– Vi måste fortsätta att leverera vår egen politik och tydliggöra vad som hade varit skillnaden om vi hade styrt. Sjukhusen skulle till exempel inte ha haft sparbeting, säger Åsa Westlund.
Hon tillägger att hon tror att det ger lite extra att ha Magdalena Andersson som partiledare.
– Jag tror att det finns väldigt många progressiva väljare som gillar att vi har en kvinnlig, högt meriterad partiledare.