S förslag för att växla upp EUs arbete mot brottslighet

S-företrädare besökte Tullverket i Helsingborg och presenterade även några förslag inför EU-valet. Från vänster Jan Björklund, S oppositionsråd i Helsingborg, Magdalena Andersson, Heléne Fritzon och Lisa Nåbo. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Socialdemokraterna presenterade under på fredagen förslag för att stärka EUs förmåga att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.
– Vi vill att det inrättas ett europeiskt expertcenter inom ramen för Europol, sa Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson tillsammans med kandidaterna i EU-valet Heléne Fritzon och Lisa Nåbo gjorde under fredagen ett verksamhetsbesök på Tullverket i Helsingborg, som har blivit en stor införselhamn för narkotika. Tullverket jobbar med bland annat scanner och narkotikahundar för att stoppa införseln men har inte resurser att kontrollera alla transporter.

Mycket av gängvåldet i Sverige handlar om att man slåss om narkotikamarknaden, sa Magdalena Andersson på en pressträff efter besöket.

– En strypt narkotikatillförsel skulle betyda mycket för vår kamp mot gängkriminaliteten i Sverige.

De förslag som S presenterade var:

• Inrätta ett europeiskt expertcenter inom ramen för Europol som samlar expertis och bistår medlemsländerna, till exempel med att samordna gränsöverskridande operationer och hur man använder artificiell intelligens för att identifiera mönster som tyder på att brottslighet pågår.

– Ett sådant center finns redan för människosmuggling och det har varit väldigt framgångsrikt, sa Heléne Fritzon.

• Stärk samarbetet mellan Europas hamnar så att de är en proaktiv aktör i kampen mot brottsligheten.

• Stärk samarbetet med ursprungsländer och transitländer för att minska smugglingen redan vid källan.

• Undersök om det går att uppnå ytterligare stordriftsfördelar genom ländernas tullmyndigheter, till exempel för inköp av utrustning som skanner för container.

Öka det rättsliga samarbetet och polissamarbetet. Ökade resurser till Europol, öka analysförmågan och fler gemensamma övningar och utbildningar. Polis och åklagarmyndigheter behöver ha ett väl fungerande informationsutbyte så man snabbt kan identifiera och reagera på kriminella aktiviteter, ett nära samarbete mellan rättsväsendet för att underlätta utredningar.

Tullverket är i högsta grad berörd av förslag som rör gränsöverskridande brottslighet, bland annat smuggling av knark och olovlig införsel av vapen, och några av tullarna stod kvar och lyssnade på pressträffen.

Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket i södra Sverige. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Alla förslag som syftar till att komma åt kriminalitet och gränsöverskridande brottslighet är naturligtvis välkomna. Jag är kanske inte rätt person att analysera exakt hur det ska gå till men jag ser ingen uppenbar nackdel med det, kommenterar Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket i södra Sverige.