Replik: Är jakten på mansväljare verkligen S viktigaste fråga?
I politiken, precis som i samhället i stort, är det manliga fortfarande normen. Därmed är också de manliga väljarna lite viktigare, verkar det som. Det skriver Lina Stenberg, vd Jämställdhetsinstitutet, i en replik till Payam Moula.
Nästan varannan kvinna skulle rösta S om det var val i dag, enligt en opinionsundersökning från april. Det här är ett faktum som skulle vi kunna ta en stund och glädjas över. Känna stolthet och få råg i ryggen av.
Eller så ser vi det som ett problem, som Payam Moula gör i sitt debattinlägg. Det finns ett ”mansproblem”, menar han. Något som hänger ihop med att en betydligt lägre andel män röstar på S.
Och egentligen är Moulas utgångspunkt inte ovanlig. I politiken, precis som i samhället i stort, är det manliga fortfarande normen. Därmed är också de manliga väljarna lite viktigare, verkar det som. Och det är synd, för rent matematiskt gör det ju ingen skillnad vilken bakgrund som socialdemokratiska väljare råkar ha. En röst är en röst, om det råkar vara en ickebinär person, en som nyss flyttat till Sverige eller någon som just nått rösträttsålder.
Men självklart ska vi varken vara klass- eller könsblinda när vi gör politiska analyser, här har Moula rätt. Särskilt inte i dessa tider när mäktiga högerledare kallar jämställdhet för ”woke” och i rask takt raderar ut allt vad inkludering heter.
Att kvinnor känner sig mer hemma i S är dock inget nytt och inte heller särskilt konstigt. Ser man till de ekonomiska och materiella skillnaderna bland svenskarna i dag, blir det snarare logiskt. På arbetsmarknaden går den största skiljelinjen nämligen just nu mellan arbetarkvinnor och övriga svenskar. Medan tjänstemännen har gått framåt oavsett kön, precis som arbetarmännen, står arbetarkvinnorna i princip stilla och skillnaderna bara ökar (något statistiken i rapporten ”800 år kvar till jämställdhet?”) visar.
Är det konstigt att fler kvinnor ser nöden i att rösta på politik som vill jämna ut, förbättra välfärden och satsa på kvinnodominerade yrkesbranscher i det ljuset? Inte särskilt.
Det verkliga problemet här handlar om att männen söker sig bort från S, att de hellre verkar vilja ha ett helt annat Sverige. Här bör Socialdemokraterna ta sig en funderare på hur fler män ska lockas av ett samhälle som håller ihop också gynnar dem, snarare än ett otäckt splittrat SD-Sverige.
Jakten på att nå män med stort M kan inte ske på bekostnad av de lojala väljarna där kvinnor är i majoritet.
Men jakten på att nå män med stort M kan inte ske på bekostnad av de lojala väljarna där kvinnor är i majoritet. Och här finns mycket att göra för att skapa större jämställdhet inom partiet som skulle hjälpa. Som att på riktigt skapa jämställda listor, få lika många kvinnor i ledande befattningar och att motarbeta den större utsattheten för hot och hat bland kvinnlig förtroendevalda.
Till syvende och sist finns det viktigare saker att göra än att ösa resurser på att vinna tillbaka arbetarmän som aldrig kommer tillbaka. Som att skapa bra politik för de kvinnliga väljarna till exempel.
För vilka om inte Socialdemokraterna ska se till att samhället blir både jämlikt och jämställt? Detta kan väl aldrig hamna i skymundan i jakten på att vinna några enstaka manliga väljare?
Lina Stenberg
vd Jämställdhetsinstitutet
Mer läsning: S måste lösa sitt mansproblem