Den politiska krisen: Jennie Nilsson återgår till riksdagen

Onsdag den 17 februari håller landsbygdsminister Jennie Nilsson och Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf en digital pressträff om åtgärder för att möta de långsiktiga ekonomiska utmaningarna i spåren av pandemin.

Jennie Nilsson på pressträff tidigare i år. Foto Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har idag meddelat att hon beslutat att lämna in sitt entledigande som minister för att återta sin plats i riksdagen. Detta för att säkra att den är fulltalig vid kommande voteringar. 

Jennie Nilsson lämnade sin riksdagsstol på Hallandsbänken när hon blev minister, och ersattes av Sara Heikkinen Breitholtz. Breitholtz är dock sjukskriven och har inte ersatts, vilket gör att S riskerar att vara en person kort i omröstningarna. Enligt Jennie Nilsson är initiativet hennes.

– Jag har pratat med Stefan Löfven. Vi är väldigt överens om att det är ett speciellt läge. Alla måste göra det som krävs för att dels respektera det valresultat som finns men också göra vad vi kan för att säkerställa att vi får en fortsatt socialdemokratisk regering. Det är ett lätt beslut för mig, säger hon till Dagens Nyheter under onsdagen.

Om hon kommer att återgå som minister vet hon inte.

– Det är givetvis ett beslut som Stefan Löfven måste fatta i den händelse han kommer att bilda en ny regering, säger hon i samma intervju.

Att Jennie Nilsson åter tar plats i riksdagen ger en rösts övervikt till Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet, 175 mandat jämfört med Moderaternas, Kristdemokraternas, Liberalernas och Sverigedemokraternas 174.