Regeringens nedskärningar är ett svek mot kvinnor
Välfärden går igenom den värsta krisen sedan 1990-talet och de som drabbas värst är kvinnor. Det är de som arbetar i välfärdens yrken och som får betala för nedskärningarna i form av ökad stress, sämre arbetsvillkor och löner, skriver S-kvinnor, med ordförande Annika Strandhäll i spetsen, på Internationella kvinnodagen.
Den svenska sjukvården, skolan och omsorgen går igenom den värsta krisen sedan 90-talet. Över hela landet sägs personal upp, och vårdcentraler och mottagningar stängs för att regeringen inte tar ansvar och skjuter till de resurser som krävs till välfärden.
Och det är framför allt kvinnor som drabbas av regeringens politik. Det är kvinnor som arbetar i välfärdens kvinnodominerade yrken och som får betala för nedskärningarna i form av ökad stress, sämre arbetsvillkor och löner. Det är också kvinnor som tvingas kliva in när välfärden drar sig tillbaka genom att gå ner i arbetstid för att ta hand om en åldrande förälder eller annan närstående.
Samtidigt som regeringen och Sverigedemokraterna vägrar tillföra välfärden de resurser som krävs planerar man för nya skattesänkningar i höst. Det är helt oacceptabelt.
I dag på Internationella kvinnodagen kräver S-kvinnor att regeringen och Sverigedemokraterna tar ansvar och skjuter till de resurser som krävs för rimliga villkor och löner för kvinnorna i välfärden.
Vi kräver:
- Ökade resurser till vården, skolan, barn- och äldreomsorgen för en starkare välfärd, höjd bemanning och bättre arbetsvillkor.
- Lika lön för likvärdigt arbete. Det är oacceptabelt att lönerna är så mycket lägre i kvinnodominerade yrken.
- Lagstiftning om heltidsarbete som norm. Kvinnodominerade branscher har mer ofrivilligt deltidsarbete, fler osäkra anställningar och större brister i arbetsmiljön. Mer måste göras för trygga anställningar och en jämställd arbetsmiljö.
Vad som krävs är en politik som prioriterar kvinnors arbetsvillkor och löner före skattesänkningar för höginkomsttagare. Det är avgörande för kvinnors hälsa och ekonomi, men också för förskolan, skolan, vården och äldreomsorgen. Det är Sveriges framtid som står på spel. Utan kvinnor stannar Sverige.
Annika Strandhäll
ordförande S-kvinnor
Tara Twana
ordförande S-kvinnor Stockholm stad
Julia Ekedahl
ordförande S-kvinnors Stockholm län
Elisabeth Antfolk
ordförande Alina kvinnoklubb
Eva Fagerhem
ordförande Hägersten kvinnoklubb
Tora Mårtensson
ordförande Avantgarde kvinnoklubb
Shuta Bari
ordförande Hässelby kvinnoklubb
Gerd Sjöberg Granlund
ordförande Traneberg Ålsten Bromma kvinnoklubb
Maja Lundqvist
ordförande Unga S-kvinnor Rebella
Maria Palme Castelius
ordförande Södra kvinnoklubb
Stara Khorami
ordförande Skärholmen kvinnoklubb
Malin Hammarström
ordförande Älvsjö Herrängen kvinnoklubb
Mirja Räihä
ordförande LO-fackens socialdemokratiska kvinnoklubb
Nimo Salah
ordförande Järva kvinnoklubb
Lisa Carlsson
ordförande Vällingby kvinnoklubb
Sonja Gardefjord
ordförande Vasastan-Östermalm kvinnoklubb