Rättvisa, realism och reformer i nya S-programmet

Det nya förslaget till partiprogram visar att S förmår både förnya samhällsanalysen utifrån omvärldsförändringar – och bygga på en traditionell materialistisk socialdemokratisk grundsyn, skriver Daniel Färm.

Ett nytt partiprogram för Socialdemokraterna har påbörjat sin resa mot partikongressen i Göteborg. Utkastet från partikommissionen innebär en rejäl förnyelse – utan att kasta ut barnet med badvattnet. Förslaget är mer rakt på sak än tidigare, tar hänsyn till det senaste årtiondets stora samhällsförändringar, och understryker socialdemokratins historiematerialistiska grundsyn. Det gör det svårare för politiska motståndare att anklaga partiet för att vara ”woke” (ett amerikanskt nedsättande uttryck för att beteckna liberal migrationspolitik blandat med allmän naivitet och missriktad snällism). Istället står ett starkt jämlikhetsideal och rättvisesträvan i centrum för en kritik av den över- och underordning som kapitalismen medför – och en ambitiös reformpolitik. Det skapar goda förutsättningar för att göra valet 2026 till ett verkligt vägval. Mellan ökade och minskade klyftor. Mellan ökade utsläpp och en rättvis klimatomställning. Mellan höger och vänster.

Programkommissionens förslag ska nu ut på remiss i partiorganisationen, så perioden fram till mars nästa år är en enda utdragen julafton för alla socialdemokrater som tycker om att diskutera värderingar, samhällsanalys och politikutveckling. Vilket sannolikt är närmare 100 procent. Det finns därför anledning att återkomma till specifika delar av förslaget. Men låt oss här och nu bara lyfta ett par delar av detta förslag:

partiprogramsförslaget inskärper att klimatomställningen måste vara rättvis och fungera för vanligt folk på ett tydligare sätt än tidigare

Den övergripande inriktning som Magdalena Andersson stakade ut redan när hon valdes på partikongressen 2021 gäller fortfarande: segregationen ska brytas och gängen ska knäckas, samhället ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, och en ambitiös klimatomställning ska skapa fler nya jobb. Möjligtvis kan man säga att partiprogramsförslaget inskärper att klimatomställningen måste vara rättvis och fungera för vanligt folk på ett tydligare sätt än tidigare.

Den segregation som präglar det svenska samhället är på många sätt vår tids klassklyftor. För att bryta den vill Socialdemokraterna sätta människors materiella villkor i centrum, stärka kraven på att alla behöver kunna lära sig svenska och motverka framväxten av parallellsamhällen. Det är viktigt. För till syvende och sist handlar ett samhälle där alla människor kan utvecklas och förverkliga sin fulla potential om att det finns tillit. Men när det demokratiska samhället drar sig tillbaka till förmån för marknadsintresset, gängen eller stora skattesänkningar – då går samhällsgemenskapen förlorad. Då försvinner tilliten mellan människor. Denna insikt blir mycket tydlig i det nya förslaget till partiprogram.

Den tydligaste förnyelsen ligger i analyserna och de politiska ställningstagandena för att stoppa och förebygga den grova kriminaliteten, som skapar så stor otrygghet för många inte minst i politiskt eftersatta områden. Det är ett viktigt besked att Socialdemokraterna inte kommer att vika en tum från den hårda linje mot de som med våld tar sig rätten att ödelägga andra människors liv. Men det är lika viktigt att det nya förslaget till partiprogram pekar på vikten av att förebygga nyrekryteringen till gängen.

det demokratiska Europa – i ljuset av en mer isolationistisk och oberäknelig Trump i Vita huset – behöver ta större ansvar själva för sin egen säkerhet

En annan förnyelse är skrivningarna om säkerhetspolitiken. Det handlar om att – i ljuset av Putinrysslands fullskaliga anfallkrig mot Ukraina och hot mot väst – stå upp för den regelbaserade världsordningen. Men det handlar också om att det demokratiska Europa – i ljuset av en mer isolationistisk och oberäknelig Trump i Vita huset – behöver ta större ansvar själva för sin egen säkerhet.

Slutligen har programkommissionen hanterat några av de frågor som har rönt stor uppmärksamhet det senaste året:

  • Arbetstidsförkortning nämns som en möjlig utkomst av ökad produktivitet. Här ska dock noteras att LO själva driver att det i första hand ska lösas avtalsvägen, inte genom politiska beslut.
  • Det orättvisa karensavdraget nämns inte direkt, men väl indirekt: ”Ökad rättvisa för de som inte kan arbeta hemifrån.” Det är partiprogramssvenska för att det kan komma någon typ av lättnad av karensavdraget för de som arbetar i s k kontaktyrken: de flesta LO-medlemmar, lärare, sjuksköterskor, m fl.
  • En tandvårdsreform nämns också – indirekt: ”En jämlik tandvård där tandhälsa inte är en klassfråga”. Att göra tänderna till en del av kroppen också i vårdsystemet vore en viktig rättvisereform.

socialdemokratisk reformpolitik ska vila på stabil grund, utifrån sunda statsfinanser

Men i en fråga är Magdalena Andersson och det nya förslaget till partiprogram tydliga: socialdemokratisk reformpolitik ska vila på stabil grund, utifrån sunda statsfinanser. Det är i grunden viktigt att det inte går att ifrågasätta partiets trovärdighet i att reformer ska vara finansierade. Det är också viktigt att kunna möta nästa stora kris – för den kommer, var så säker – utifrån en finanspolitisk styrkeposition.

Samtidigt går det inte att utesluta att kunna lånefinansiera vissa angelägna infrastrukturprojekt med stor klimatnytta, som exempelvis Malmbanan. Men det är en helt annan sak än att ha som huvudsaklig ekonomisk-politisk linje att löpande låna för att finansiera både det ena och det andra. Som traditionen numera bjuder lär det väl dock bli diskussion om detta fram till, och på, partikongressen i maj/juni nästa år. Det är bra. Det tål socialdemokratin.

Daniel Färm är politisk redaktör