Rassoul Pourassad: Vågar L stoppa religiösa friskolor?

Om Liberalerna verkligen är beredda att gå emot sin egen regering, så kan de ställa upp bakom Socialdemokraternas förslag att stoppa religiösa friskolor, skriver Rassoul Pourassad.

I decennier har den svenska skolan varit en öppen experimentverkstad utan begränsningar för skojare, sol-och-vårare eller religiösa fanatiker. Du behöver vara minst 20 år gammal för att besöka Casino Cosmopol eller handla på Systembolaget. Men för att starta och bedriva en skola finns inga andra formella krav än att du ska ha fyllt 18 år.

De senaste åren har ett tiotal religiösa friskolor tvingats stänga, på grund av ekonomiska oredligheter eller larm från Säkerhetspolisen om att skolorna utgör radikaliserande verksamhet och miljöer. Till exempel stängde Skolinspektionen nyligen en skola med motiveringen att eleverna riskerar att utsättas för radikalisering ”genom att vistas i en miljö som förespråkar enklavisering av samhället i stället för respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar.”

Friskolesystemet är nämligen en helt lysande affär för islamisterna

Den svenska staten har länge varit finansierande part i islamisternas krigsföring mot det öppna samhället. Friskolesystemet är nämligen en helt lysande affär för islamisterna. Dels går hårt arbetande svenskars skattepengar till att finansiera verksamhet för att skapa större splittring och religiöst betingad söndring i samhället. Dels kan de plocka ut mångmiljonbelopp för att finansiera islamistpartier i Somalia, köpa sig lyxboenden i Dubai och åka på sexresor i Thailand – samtliga exempel tagna ur verkligheten.

Nyhetsbyrån Siren genomförde för något år sedan en kartläggning av över 500 radikala islamisters affärsverksamhet i Sverige. Kartläggningen visade att bland dessa var engagemang i friskolor kraftigt överrepresenterat och mellan 2015 och 2020 gjorde radikala islamister affärer för över en miljard med svenska kommuner. Friskolesystemet är bra business. 

islamisterna åker snålskjuts när regeringen skyddar kompisarna i friskolekoncernerna

Det är bara i Sverige en IS-krigare kan återvända från Syrien och ta plats i en bolagsstyrelse som driver en friskola i stället för att avtjäna livstidsstraff. Hur kan vi vara ett så naivt land? Det korta svaret är att islamisterna åker snålskjuts när regeringen skyddar kompisarna i friskolekoncernerna. 

I dagarna kritiserade Johan Pehrson och Liberalerna den egna regeringen och menade att det görs för lite mot religiösa friskolor. Det är ett välkommet uppvaknade från Liberalerna, som tillsammans med resten av högern fram till nu försvarat det nuvarande systemet. Men räkna inte med att regeringen kommer att agera, trots att skolminister Lotta Edholm fått ärva ett färdigt lagförslag från den socialdemokratiska regeringen om att stoppa religiösa friskolor. Varken Jimmie Åkesson eller Ulf Kristersson kommer våga gå emot skollobbyn.

Nu borde Socialdemokraterna söka stöd hos Liberalerna och lägga fram ett förslag om att förbjuda religiösa friskolor

Men med öppningen från Liberalerna och signaler om ny skolpolitik från Centerpartiets föreslagna partiledare finns plötsligt en ny möjlig majoritet.  Nu borde Socialdemokraterna söka stöd hos Liberalerna och lägga fram ett förslag om att förbjuda religiösa friskolor på riksdagens bord. Upp till bevis, Johan Pehrson! 

Rassoul Pourassad är student i juridik