Krönika: Politikerflytt ger ökad tillgänglighet
Känslan av att inte bli lyssnad på. Det var en av de främsta gemensamma faktorerna bland Donald Trumps väljare i höstens presidentval. Detsamma gäller för dem som röstade för Storbritanniens utträde ur EU. Och bland dem som stödjer Marine Le Pen.
Samma utveckling ser vi i Sverige. SD:s framgångar i opinionen må tillfälligt ha mattats av men de ligger fortfarande många procentenheter över det senaste valresultatet. Som företrädare för Sveriges främsta progressiva rörelse har vi därför en historiskt viktig uppgift framför oss.
I Huddinge har vi sjösatt en metod för att för att ge fler kommuninvånare möjlighet att göra sin röst hörd och för att minska gapet mellan politiker och väljare. Vi har flyttat ut vårt partikansli från kommunhuset i centrala Huddinge till olika delar av kommunen. Vi gör detta för att komma närmare medborgarna, för att göra politiken mindre anonym – vilket är ett påtagligt problem i Stockholms kranskommuner – och för att kunna lyssna in vad våra medborgare funderar över och vilka utmaningar de ser i sin vardag.
Själva fundamentet i den svenska modellen är ett samhälle som håller ihop. Och precis som Sverige är Huddinge i många avseenden en bra plats att leva på. Här finns stora villamattor och expanderande radhusområden, universitetssjukhus, högskola och Kungens Kurva. Men Huddinge är också en kommun med djupa och växande klyftor. Vi kan se en ökad segregation mellan olika områden inom kommunen vad gäller brottslighet och upplevd trygghet, arbetslöshet, skolresultat, trångboddhet, samhällsservice och delaktighet. Även om kommunen har letts av Moderaterna de senaste tio åren ser vi vår egen del av ansvaret och inte minst ser vi det som vår uppgift att vända utvecklingen.
[blockquote author=”” pull=”pullleft”]Förra veckan flyttade vi ut kansliet för tredje gången, nu till Flemingsbergs centrum.[/blockquote]
Förra veckan flyttade vi ut kansliet för tredje gången, nu till Flemingsbergs centrum. Även om Flemingsberg har universitetssjukhus, högskolor och tillkommande bostads- och kollektivtrafiksatsningar är det samtidigt ett område som präglas av lägre skolresultat, högre arbetslöshet och sociala utmaningar.
Vi arbetade därför en vecka i Flemingsberg med ett huvudsakligt syfte: att samtala med de boende i området. Att lyssna på vad de upplever i sitt eget närområde. De är experter på Flemingsberg och vi har mycket att lära från deras berättelser.
Under vår vecka i Flemingsberg, precis som under tidigare utflyttar, besökte vi också olika typer av verksamheter och företag och knackade dörr på för att få ytterligare kunskap om läget i kommundelen. Men vi fyllde inte vårt schema med inbokade möten. Det huvudsakliga syftet med att vi flyttar ut vårt kontor är att vara tillgängliga för dem som vill komma och samtala med oss.
Att vi arbetar en vecka i kommunens olika områden kommer inte att lösa alla utmaningar eller knäcka segregationen. Det kommer heller inte i sig att bromsa högerpopulismens framfart. Men vi hoppas att det sänder en signal om att samhället finns till för alla, oavsett var man bor.
Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition i Huddinge
Rasmus Lenefors (S), kommunalråd i opposition i Huddinge