”Parterna ska ha stöd från politiken”

1 april presenterades Nina Larsson som ny jämställdhets- och arbetslivsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Inom några veckor kommer förslag på ny arbetsmiljöstrategi och det är den nya jämställdhets- och arbetslivsministern Nina Larsson (L) som tar emot den.

Nina Larsson är yrkesofficeren som i stället blivit politiker och nu också liberal minister. Det var inget aprilskämt när statsminister Ulf Kristersson 1 april presenterade henne som ny jämställdhets- och arbetslivsminister och efterträdare till Paulina Brandberg (L) som valde att lämna sin post av privata skäl.

En av de frågor Nina Larsson snart har på sitt bord är en ny arbetsmiljöstrategi. Förra sommaren utsåg regeringen Håkan Olsson, som då var särskild rådgivare vid Arbetsmiljöverket, att ta fram ett förslag till en ny arbetsmiljöstrategi för perioden 2026–2030. Han ska redovisa sitt uppdrag för regeringen senast 11 juni i år.

Varför behöver vi en ny arbetsmiljöstrategi?

– Att vi har ett väl fungerande arbetsliv och en god arbetsmiljö är en central fråga för svensk konkurrenskraft. Att våra arbetsplatser fungerar så att arbetsmarknadens parter kan jobba med de här frågorna är jätteviktigt och en framgångsfaktor för svensk del, säger Nina Larsson.

Den senaste arbetsmiljöstrategin går ur tiden när det här året är slut och vi har också en arbetsmarknad som förändras i snabb takt, påpekar Nina Larsson. Det handlar både om internationalisering och digitalisering.

– Det är mycket som händer så det är viktigt att det stöd och den riktning som finns för arbetsmarknadens parter är relevant.

Utredningen ska bland annat titta på de fyra delmål som finns i dag; ett hållbart arbetsliv, ett hälsosamt arbetsliv, ett tryggt arbetsliv och ett arbetsliv utan brott och fusk, för att se om de är ändamålsenligt utförande. 

Nina Larsson tycker det är lite tidigt för henne att peka i någon särskild riktning, men ser mycket fram emot att ta del av utredningen och då särskilt med tanke på den internationalisering och digitalisering vi ser samt brott, hot och påtryckningar i arbetslivet.  

I slutet av april bjöd regeringen in både berörda myndigheter och arbetsmarknadens parter till ett arbetsmiljöforum. På forumet presenterade Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap rapporter om svenskarnas attityder kring arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets rapport ”Arbetsmiljön 2024” som AiP skrivit om tidigare visade bland annat att det finns tydliga strukturella skillnader på arbetsmarknaden mellan kvinnor och män. Till stor del arbetar man inom olika delar av arbetsmarknaden och var kvinnor respektive män arbetar påverkar vilka risker de utsätts för i sin arbetsmiljö. 

– Jämställdheten är verkligen under attack och vi måste både behålla och flytta fram positionerna. Den ekonomiska jämställdheten är en prioriterad fråga för den här regeringen. Även om vi ser obskyra exempel som den amerikanska regeringens framfart i de här frågorna så är det viktigt att peka på att svensk lag gäller. Vi har en diskrimineringslagstiftning och vi har en arbetsmiljölagstiftning som berör de här frågorna, säger Nina Larsson.

Den rapport som Myndigheten för arbetsmiljökunskap presenterade, ”Sverige om arbetsmiljö – attityder och kunskaper bland sysselsatta i åldern 20–65 år”, visade i sin tur att 55 procent av de som svarade vill att arbetsmiljöfrågor uppmärksammas mer på arbetsplatsen.

Jag tror att det är viktigt att arbetsmarknadens parter känner att de har stöd från oss i politiken och det hoppas jag att de får med den nya strategin.

Vad kan man göra från politikens roll för större fokus på arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen?

– Jag tror att det är viktigt att arbetsmarknadens parter känner att de har stöd från oss i politiken och det hoppas jag att de får med den nya strategin. Det här är ett arbete som arbetsmarknadens parter ytterst måste driva aktivt.

Det har varit många olyckor och även dödsfall på arbetsplatser senaste åren. En fråga som fackförbundet Byggnads driver hårt. Vad kan vi göra för att minska och helst nolla?

– Det är en otroligt viktig fråga och arbetsmarknadens parter behöver prioritera detta arbete högt. Arbetsmiljöverket har fått ökade anslag i år, och kommande år, för att kunna genomföra skärpta och mer effektiva kontroller av arbetsplatser så att vi kan förebygga den här typen av fruktansvärda dödsolyckor, säger Nina Larsson.

Det är också viktigt, poängterar hon, att man på arbetsplatserna arbetar aktivt med arbetsmiljön och Myndigheten för arbetsmiljökunskap har i uppdrag att sprida kunskap om säkerhetskultur och då specifikt i byggbranschen.

– Man måste vilja jobba med säkerhet så det inte är någon macho låt gå-kultur som får fäste, utan att man ser allvaret i det här och faktiskt följer de regler som finns på plats.

Nina Larsson säger att eftersom jämställdheten är under attack är dialogen med arbetsmarknadens parter väldigt viktig och att det ska vara tydligt att i Sverige gäller svensk lag.

– Även om man är ett amerikanskt bolag och får påtryckningar från annat håll. Diskrimineringslagstiftningen innebär ett proaktivt arbete för att minska diskrimineringen. Det finns all anledning att flytta fram positionerna.

Nina Larsson har under sin karriär befunnit sig i de flesta sektorer; statlig, Försvarsmakten, ideell samt privat sektor.

Hur kan du dra nytta av detta i ditt nuvarande uppdrag?

– Som jag ser det är det verkligen en fördel i jämställdhets- och arbetslivsfrågor att man har lite olika perspektiv med sig. I jämställdhetsfrågor måste jag arbeta tillsammans med de andra ministrarna rörande deras portföljer. När det handlar om arbetslivet är uppdraget brett och mångfacetterat så även där är ett brett perspektiv en fördel.

Nina Larsson säger att inom Försvarsmakten och som officer tränas man i att stå för konsekvenserna av de beslut man fattar. Men det handlar också om att identifiera viken motkraften är och vad man står mot.

– Det tar jag verkligen med mig i det fortsatta jämställdhetsarbetet. Vi kan inte gå och tro att det bara är okunskap och tiden vi slåss emot. Det är också ideologiska krafter som vill något annat och vi behöver stå upp för svenska värderingar och vår demokrati, säger Nina Larsson.

Hur oroad är du över en förändrad attityd hos unga killar där man beskriver sig som antifeminist?

– Det är en viktig fråga att skaffa oss mer kunskap kring. Vi ser stora omfattande påverkansoperationer på informationsområdet där jämställdhet och feminism används som slagträ. Alltifrån macho-inlägg från den ryska trollfabriken till andra spelare. Det här påverkar våra unga och vi behöver kunskap för att kunna motverka. 

Fakta Nina Larsson (L)
Ålder: 48 år
Bor: Haninge
Uppdrag: Jämställdhets- och arbetslivsminister
Tidigare: Officer Försvarsmakten, förbundssekreterare Liberala ungdomsförbundet, partisekreterare L, förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan med mera. Senast vd för Knowit Dataunit AB.
Gör på fritiden: – Jag försöker att träna regelbundet. Jag tycker att hur jag mår fysiskt påverkar min förmåga. Just nu har jag ett personligt mål att ta 120 kilo i marklyft. Jag är snart där hoppas jag. Jag tog 110 kilo i går faktiskt.