Pappersindustriarbetare med hjärta för nattis

När Jim Svensk Larm talade om behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid på S-kongressen inspirerade han utbildningsminister Anna Ekström, som nämnde honom i en krönika i Tiden. Foto: Per Lindberg

Jim Svensk Larm står på plats fem i det unga gäng som toppar Gävleborgs läns riksdagslista. Den fackligt aktiva pappersindustriarbetaren har sina hjärtefrågor inom utbildning, arbetsmarknad och jämställdhet.

– Skolfrågor är något jag verkligen brinner för, jag har varit aktiv de sju senaste åren, säger Jim Svensk Larm.

Han är vice ordförande och gruppledare i lärandenämnden i Hudiksvall, vars ansvarsområde spänner från förskolan och hela vägen till vuxenutbildningen. Uppdraget tar en hel del tid och han beskriver det som både lärorikt och spännande.

– Jag försöker vara ute så mycket som möjligt, både på praktik och på verksamhetsbesök. Jag hade en heldag i en förskola nyligen och fick se deras vardag och hur det fungerade.

Han har även varit på praktik på andra arbetsplatser inom LO-sfären, i en Icabutik, i hemtjänsten och följt med en sopbil.

– Den fackligpolitiska samverkan är oerhört viktig för mig, både för att vanliga arbetares åsikter och vardag ska finnas i de beslutande församlingarna men också för att det är vi som drabbas hårdast när ojämlikheten ökar. Det är LO-förbundens medlemmar som stått i frontlinjen under pandemin, säger Jim Svensk Larm.

– Vi har inte haft möjlighet att jobba hemifrån och vår vardag har inte skildrats tillräckligt. Undersköterskor, vaktmästare, målare, barnskötare, pappersindustriarbetare – många yrken har inte haft möjlighet att jobba hemifrån.

Vägen till politiska uppdrag som förtroendevald gick via det fackliga engagemanget.

– Jag kommer inte från en familj som pratar mycket politik. Det är på arbetsplatsen jag har fått förståelse för hur det hela hänger ihop.

Då förstod jag att vi behöver påverka också samhället utanför grindarna.

Engagemanget började i Pappersindustriarbetareförbundet.

– Det var genom det fackliga uppdraget jag fick chansen att förbättra villkoren för mig och mina kollegor på arbetsplatsen. Då förstod jag att vi behöver påverka också samhället utanför grindarna. Sedan dess har det blivit mer och mer att göra.

Han har återkommande fått förnyat förtroende  och nya uppdrag.

– Från att förhandla om löner och arbetsvillkor till att påverka hur det ser ut i kommunen, säger Jim Svensk Larm.

Det senaste är alltså den fina placeringen på riksdagslistan för 34-åringen. I dag är samtliga fem i topp på riksdagslistan i 30-årsåldern, medelåldern är alltså förhållandevis låg. Hur blev det så?

– Vi hade två som klev av och då arbetade valberedningen fram ett förslag, säger Jim Svensk Larm, som känner sig hedrad över förtroendet.

– Oavsett vilka som slutligen kommer in så kommer vi alla som står på listan att ge järnet.

Efter förra valet tappade S i Gävleborg ett utjämningsmandat som man tidigare haft. I dagens högst ovissa politiska läge är det svårt att sia om hur det blir den här gången, det beror ju också på vilka partier som klarar spärren och kommer in. Hur det nu än blir under nästa mandatperiod för Jim Svensk Larm så tycker han att det är hög tid att Pappers får representation i riksdagen igen, då en från detta förbund som tidigare var ledamot har lämnat riksdagen.

Han berättar om Pappers tre krav. Höj sjukförsäkringen, a-kassan och pensionerna, inför barnomsorg på obekväm arbetstid och inför rättvist reseavdrag. Själv har han jobbat särskilt mycket med krav nummer två, ”nattis”.

– Det är en satsning som ökar jämställdheten på arbetsmarknaden då det är fler kvinnor som är ensamstående med barnen. För att de ska ha möjlighet att jobba obekväma arbetstider så behöver det finnas tillgång till nattis.

Om engagemanget för nattis talade Jim Svensk Larm så väl på förra höstens S-kongress att han inspirerade utbildningsminister Anna Ekström att skriva en krönika i Tiden.

https://tankesmedjantiden.se/tiden-magasin/natten-ar-en-del-av-livet-natten-ar-en-del-av-arbetslivet/

Han vill lyfta in Pappers röst i politiken eftersom han tycker att förbundet har en viktig roll när det gäller att klara klimatomställningen och jobben.

– Vi hade nyligen möjlighet att välkomna näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till länet och det var roligt att få visa honom vilken framtidsbransch det här är. Det känns oerhört viktigt att få möjlighet att påverka politiken.

Riksdagslistan Gävleborgs län
Patrik Lundqvist, Sandviken
Sanna Backeskog, Gävle
Kristoffer Lindberg, Bollnäs
Linnéa Wickman, Gävle
Jim Svensk Larm, Hudiksvall
Alexandra Gard, Söderhamn
Daniel Olsson, Gävle
Linda Anttila, Hofors
Ola Wigg, Ilsbo
Elisabet Svedman, Iggesund
Ahmed Amin, Gävle
Kerstin Almén, Sandviken
Magnus Jonsson, Lingbo
Lena Svahn, Järvsö
Patrik Bossen, Viksjöfors
Jessica Stenberg, Söderhamn
Ghaith Al-Tameemi, Gävle
Lena Sund Berglund, Bollnäs
Battal Batti, Sandviken
Susanne Östh, Bjuråker
Jamill Barikzey, Ockelbo
Shida Kinuka, Rengsjö
Najib Bege, Hudiksvall
Barbro Andersson, Ljusne
Peter Kärnström, Sandviken
Ylva Ivarsson, Alfta
Jan Nordlinder, Järvsö
Petra Elfström, Hofors