Otydligheten i regeringsfrågan ligger fast
Ulf Kristersson (M) försöker tona ned dramatiken i Moderaternas öppnade dörr till Sverigedemokraterna. Men i sak har inget förändrats i partiets inställning sedan Anna Kinberg Batra avgick. Kristersson vill bilda regering med stöd av SD efter valet även om alliansen är mindre än de rödgröna.
Jo, en sak är ny: ”Vi gillar varandra” i partiledningen, hävdar nu Kristersson.
– Då måste alliansen ta ett gemensamt ansvar och stå upp för vår politik. Om vi lägger fram vår politik och andra röstar på den, eller om Socialdemokraterna i vissa delar kan stödja den så att vi kan bilda en bra svensk regering, då tycker jag att vi fullt ut ska göra det, säger Kristersson till SVT Agenda.
Men en sådan får problem.
– Vi blir ingen dörrmatta till någon regering. Vi ska ha ett inflytande i proportion till vårt valresultat. Det tycker jag är rimligt, svarar Jimmie Åkesson (SD).
”Tydligheten i regeringsfrågan verkar Ulf Kristersson ärvt från Anna Kinberg Batra”, kommenterar Socialdemokraternas riksdagsgruppledare Anders Ygeman på twitter.
Centerledaren Annie Lööf står fast vid att partiet inte tänker ingå i regering som har Sverigedemokraterna som regeringsunderlag.
Kristersson vill förhandla om regeringsfrågan med alliansen efter valet och framhåller att alliansen är större än Socialdemokraterna. Men även om så skulle vara fallet efter valet så tillkommer problemet för alliansen att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tillsammans är större än alliansen.
Det innebär att om SD röstar på S budget faller alliansens.
Regeringen Löfven har en starkare position eftersom det i dag krävs en gemensam alliansbudget för att SD ska kunna rösta igenom den. Någon sådan har inte lagts sedan 2014, men S skulle i opposition lägga en budget varje år.
Kristersson vill inte förhandla med SD men säger att en alliansregering kommer att ”ha respekt för insikten att vi inte får bestämma helt själva”. Redan regeringen Reinfeldt anpassade skattepolitiken efter SD:s syn på jobbskatteavdragen.
När Carl Bildt styrde Sverige 1991–1994 var det med löftet att inte förhandla med Ny Demokrati. Det löftet höll bara till våren 1992.
Efter att Liberalerna och Centerpartiet markerat mot en SD-stödd alliansregering har det spekulerats om en konservativ M-KD-regering med stöd av SD. En liknande regering bildade moderata systerpartiet Höyre och Fremskrittspartiet i Norge 2013 med stöd av Kristelig Folkeparti och liberala Venstre.
En sådan verkar Kristersson avfärda idag.
– Jag är också ödmjuk inför att om inte hela alliansen vill, då blir det inget, säger Kristersson till SVT.
Efter valet räknar alliansen att med stöd av SD rösta bort Stefan Löfven som statsminister. Därefter blir det en talmansrunda och ett förhandlingsspel utifrån valresultat.
– Det svåra är inte att bilda regering. Det svåra är att styra landet i fyra år och få igenom sin politik. Det kan man inte räkna med, säger Jimmie Åkesson (SD) till SVT.
Kristersson skyller Moderaternas kris på Decemberöverenskommelsen och på migrationspolitiken, två beslut som Kristersson själv har varit en del av. Någon personlig självkritik, om varför inte han som många andra moderater tog strid mot dessa felbeslut, har inte Kristersson.
Balansgången att nu både locka tillbaka väljare som gått till SD och till Centern märks i retoriken. Kristersson vill inte, som Kinberg Batra, kalla SD för rasistiskt, utan för ett parti med ”främlingsfientliga inslag”.
– Jag vill inte peka finger åt de som väljer SD för att Sverige hade en misslyckad migrationspolitik.
Till de liberala väljarna säger Kristersson:
– Har det skapat osäkerhet om vad som är Moderaternas värderingar vill jag vara tydlig med att de är inte Sverigedemokraternas.
Det blir inga politiska lappkast med Kristersson som M-ledare att döma av den text som han lagt upp på Facebook om sin kandidatur. Den är tom på nyheter förutom möjligen en, om relationerna i den nya partiledningen, som Anna Kinberg Batra hävdade ägande sig åt ”självskadebeteende”.
”Vi gillar varandra”, skriver nu Kristersson.