Östling inte först med bristande markkontakt
Leif Östling säger att skatteparadisplaceringen är privat, att hans uttalande inte har med Svenskt Näringsliv att göra. Men det är långt ifrån första gången organisationens ledning är i blåsväder för skatteplanering och uttalanden med brist på markkontakt.
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne vill inte uttala sig om Östlings skatteaffärer. Däremot har hon egna erfarenheter av kritiserade uttalanden. I DN 2015 exemplifierade hon integration med en iranier som fått jobb:
– Han såg ärligt talat väldigt iransk ut, lite så där terroristvarning.
– Lemnes kommentar är inte värdig en företrädare i Svenskt Näringsliv, reagerade civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Lemne försvarade de lågkvalificerade ”vardagsjobben” genom att berätta om det thailändska hembiträdet från barndomsåren:
– Hon kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden.
”Själv tjänar hon cirka 400 000 kronor i månaden. Och så finns det folk som säger att klass är överspelat”, skrev Karin Pettersson på Aftonbladets ledarsida.
LÄS MER: Moderater försvarar Östling efter skatteparadisgrodan/aip.nu
Leif Östlings företrädare som SN-ordförande Jens Spendrup (2013–2016) fick hård kritik när han i Ekots lördagsintervju 2014 förklarade att kvinnor är underrepresenterade i bolagsstyrelser för att det inte finns fler kompetenta kvinnor. Därför vore det fel med kvotering.
Spendrup visste inte ens vad feminism var för något.
– Jag är inte klar med vad det innebär, jag tycker inte om ismer överhuvudtaget.
Lina Thomsgård, Rättviseförmedlingen, rasade och kallade Spendrup ”Ditt praktfiasko”.
Michael Treschow drev som ordförande i Svenskt Näringsliv (2004–2007) på hårt för höjda styrelsearvoden och samtidigt återhållna löneökningar. Svenska näringslivstoppar var underbetalda hävdade Treschow i SvD 2006. Själv tjänade han 6,8 miljoner kronor i arvoden.
Kritiken för ”tondövhet” var massiv och kom även från höga näringslivskollegor.
Östling framhåller nu att han inte gjort något olagligt. Att hänvisa till moral håller inte, menar han.
”Jag tycker det är lämpligt så länge alla lagar och regler följs.”
Men Svenskt Näringsliv brukar själva hänvisa till moral när de kritiserar fackliga sympatiåtgärder. Att det är lagligt gör det inte rätt, menade Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström om den uppmärksammade blockaden av salladsbaren Wild n’ Fresh i Göteborg 2007.
– Den må vara laglig men den har inte legitimitet i de stora breda folklagren när facket sätter sig på den här företagaren på det här sättet, sa Bäckström till Ekot.
Sören Gyll stred under sin tid som ordförande i Svenskt Näringsliv (2001–2004) för att avskaffa förmögenhetsskatten.
– Förmögenhetsskatten är en skadlig skatt som borde slopas.
Själv skatteplanerade Gyll bort förmögenhetsskatten. Trots inkomster på 55 miljoner hade han inte betalat förmögenhetsskatt på sex år, genom att ha köpt en jordbruksfastighet och sedan dra av ”förluster”. Till Di sa han:
– Jag tycker det är ett trevligt sätt att förlora pengar på.
13 år senare får hans efterträdare kritik för skatteplanering.
Uppdaterat 171122: Leif Östling avgår som ordförande för Svenskt Näringsliv.