Nina Wadensjö: Orden räcker inte till

Plötsligt stannar livet upp och allt förändras. Mest av allt för dem som är nära, för dem som förlorat en älskad, ett barn, en vän. Det är nästan outhärdligt smärtsamt att tänka på hur de har det just nu. Det är nästan lika svårt att föreställa sig hur det är för alla dem som var på plats, kanske skadades eller såg och upplevde sådant som sätter spår för livet.

Men livet förändras även för oss andra, för hela samhället. Kanske hade det redan förändrats. Sakta men säkert, under många års tid.

För snart sexton år sedan var jag på väg mot bokmässan i Göteborg i en liten skåpbil fullastad med böcker och möbler. Vi fyra som satt i bilen stimmade och skrattade när vi fick det telefonsamtal som förändrade framtiden. Vi slog på bilradion, och från den stunden såg min och många andras värld helt annorlunda ut. Det var den 11 september 2001.

Fredagen den 7 april 2017 sitter jag på ett tåg på väg mot partikongressen i Göteborg när jag nås av nyheten att ett terrordåd utförts på Drottninggatan i Stockholm. Och det värsta av allt är att jag inte blir så överraskad. Paris. Bryssel. Nice. Berlin. London. Vi vet att det händer, om och om igen. Vi vet att det händer nära oss, och att det kan hända var som helst och när som helst.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]Men det enda vi kan möta terrorn med är mer trygghet, inte mer oro.[/blockquote]

Temat för årets kongress är trygghet i en ny tid. Just nu känns det nästan som en otäck förutsägelse om det vi anade skulle drabba oss förr eller senare. Men det ger oss även en riktning. Det är en ny tid på så många sätt. Mycket av det som är nytt är väldigt, väldigt bra. En del av det är väldigt, väldigt dåligt. Terror tillhör det absolut värsta. Men det enda vi kan möta terrorn med är mer trygghet, inte mer oro.

Orden räcker inte riktigt till idag. Därför upprepar jag något jag skrev i en ledare efter attentatet i Berlin den 19 december 2016, kanske för att påminna mig själv om att det gäller att se framåt:

”Men bör vi ändå försöka minska eventuella risker? Ska vi undvika restauranger, klubbar, konserter, fotbollsmatcher, föreläsningar, nationaldagsfiranden, matbutiker, köpcentrum, öppna torg, strandpromenader, julmarknader, tunnelbanetåg, flygplatser och alla andra platser som kan vara mål för en terrorattack?

Inrikesminister Anders Ygeman var oerhört tydlig i en intervju publicerad dagen efter attentatet mot julmarknaden i Berlin. ”Vi kan inte låta hot, hat eller attentat förändra vårt levnadssätt. Då har vi redan börjat ge terroristerna en riktig delseger.”

Eller som det citat som min dotter och hennes vänner använde i sociala medier när de gick ut och återerövrade Paris några dagar efter attentaten: ”Låt oss nu göra precis som vi brukar. Var lugn, tro det bästa om saker och ting, och ägna dig åt allt som är roligt och vackert.” #notafraid #tousaubistrot .”