”Ologiskt” – Lööfs svar i regeringsfrågan sågas

Oavsett om alliansen vinner eller förlorar valet ska alliansen bilda regering. Det är Centerledaren Annie Lööfs udda linje i regeringsfrågan.

– Det haltar ju. Är vi störst ska vi ha regeringen. Är ni störst ska vi också ha regeringen. Det är lite ologiskt, säger Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap.

Sverigedemokraternas opinionsframgångar ser ut att göra det omöjligt för något av de traditionella blocken att bilda en majoritetsregering efter valet. Stefan Löfven har därför öppnat för en regering med Liberalerna och Centerpartiet.

Även om en alliansregering är huvudmålet för Jan Björklund, så utesluter Liberalernas partiledare inte att det kan krävas en blocköverskridande regering efter valet för att säkerställa att Sverigedemokraterna inte ges inflytande.

Annie Lööf tar också hon avstånd från att sitta i en regering beroende av SD:s stöd. Men om de rödgröna blir största block vill hon att alliansen ändå bildar regering och sedan söker stöd hos Socialdemokraterna.

Det innebär inte bara att Lööf ger SD utslagsröst i valet av statsminister, men framför allt  vill hon att alliansen ska bilda regering oavsett hur det går i valet. Lööf vill att Socialdemokraterna ska släppa fram en alliansregering i minoritet, men vägrar släppa fram en rödgrön minoritetsregering.

– Vinner vi blir det en alliansregering, blir vi mindre än de rödgröna då utgår jag ifrån att hela alliansen håller ihop och för samtal över blockgränsen. Det kan landa i vad Jan Björklund för fram, en form av koalitionsregering. Jag finner det otroligt. Det kan landa i en alliansregering som får stöd av Socialdemokraterna, säger Annie Lööf.

– Då är ju frågan till Stefan Löfven, är han beredd att i det läget, som den blocköverskridande man han är, att släppa fram en alliansregering?

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och en av författarna till en bok om Decemberöverenskommelsen, menar att logiken brister i Centerledarens resonemang.

– Det haltar ju. Är vi störst ska vi ha regeringen. Är ni störst ska vi också ha regeringen. Det är lite ologiskt.

– Om Stefan Löfven leder det största partiet och är öppen för en bred regering, då synas korten. Jag undrar om de kommer att kunna upprätthålla den linjen. Det driver mot någon form av mittenregering där Socialdemokraterna har statsministerposten, säger Hinnfors.

Realpolitiskt är förvisso allt möjligt, enligt Hinnfors. Men det kan bli svårt att vinna folklig legitimitet för en sådan regering. Dessutom ser statsministerkandidaten Anna Kinberg Batra (M) i dag ut att gå mot ett valnederlag.

– Någon måste ge sig, så det är ett chicken race. Såvida inte någon börjar fingra på Sverigedemokraterna. Och det är också svårt, för då kommer alliansen totalt att spricka, säger Hinnfors.

Annie Lööf vill alltså att Socialdemokraterna, även om partiet skulle öka i valet, ska bli ett stödparti till alliansen.

– Om Socialdemokraterna sätter hårt mot hårt och säger att då är inte vi med, då synas ju korten. Man ser ju inte på kartan att de skulle acceptera det, säger Jonas Hinnfors.

– Den regeringen vore också oerhört skör. I många frågor när Socialdemokraterna lägger fram förslag kan Sverigedemokraterna rösta med S. Då blir det regeringskriser.

Spara