Öberg kvar som kandidat

Solan stad, vy över Vasalund och Arenastaden. Foto: Casper Hedberg/Solna stad

Jenny Hjalmarsson är glad över valberedningens beslut men tror inte att striden är över.

– Arne ger sig nog inte. Jag får gilla läget, men lite oroligt är det.

Jenny Hjalmarsson och Arne Öberg är de två yngre av de fyra kandidaterna. Enligt Georgios Kontorinis stod valet mellan Jenny Hjalmarsson och en av de andra kandidaterna.

– Det känns jätteroligt att ha fått förtroendet från styrelsen annars hade det varit svårt för mig att gå vidare. Men jag tror inte fajten är över.

Hur menar du att det hade varit svårt att gå vidare?

– Det spelar roll att valberedningen bedömt vad som krävs och att valet föll på mig. Jag är inte så van vid det politiska spelet. Om den som rekryterar säger nej, då tackar jag för mig. Jag skulle ha svårt att säga, att jag vill ha jobbet i alla fall. Men så fungerar det inte i politiken.

– Jag vet att det rekryteras medlemmar och bjuds in till möten. Och det fanns de som reserverade sig mot beslutet i styrelsen. Men det är tråkigt om det blir splittring. Jag hoppas och tror att det finns en favorit och att medlemmarna inte är emot en kandidat. Det är en väldig skillnad.

Det har gått några veckor efter hearingen. Har du fått någon ytterligare bild av vad som behöver göras i Solna?

– Om jag blir vald vill jag direkt sätta mig ner och skapa en bild av budgetarbetet. Vi ska prata med varje före­ning, ett arbete jag redan initierat i styrelsen, för att demokratiskt förankra budgeten. Vi ska titta på varje stadsdelsförening och tillsammans hitta prioriteringarna.

Arne Öberg har inte gett upp kampen trots valberedningens förslag.

– Det förändrar inte något i grunden. Det är en öppen process. Och jag tycker det finns en intressant faktor: I två rätt stora föreningar, Råsunda och min egen förening Hagalund hade man sluten omröstning internt och jag gick vinnande ur dem.

– Men det är klart att det strider lite mot traditionen.

Hur tänker du fortsätta agera nu?

– Vi är lite ovana vid att driva kampanj och det känns lite komiskt att söka stöd hos enskilda medlemmar. Jag är en aktiv politiker och redan nästa vecka träffas vi och pratar om Solnas trafikutmaningar. Jag tänker inte stanna upp bara för att den här verksamheten pågår. Och går det inte vägen är jag smickrad över att ha kommit så här långt.

– Men när allt är klart tror jag det är viktigt att vi följer upp den här processen för att se vilka slutsatser vi kan dra.