Nytt styre stoppar OPS

Från Sundbyberg kan man skymta Nya Karolinska Solna. Men något liknande OPS-avtal blir det inte. Det stoppar den nya koalitionen med Peter Schilling (S), Stefan Bergström (C) och Johan Storåkers (L). Foto: Centerpartiet

Trots 61-miljardersnotan för Nya Karolinska Solna ville Moderaterna i Sundbyberg sluta ett nytt OPS-avtal med ett överpris på 130 miljoner kronor. Det stoppas nu av det nya S-C-L-styret.

– Det här var ett 25-årigt gisslandrama som aldrig blev av, säger Anders Ocklind (C).

Alliansen i Stockholms läns lands-ting blundade för varningssignalerna om att OPS-modellen att låta privata intressen bygga och driva sjukhuset skulle bli långt dyrare för skattebetalarna än om landstinget själv drev projektet och lånade upp pengarna.

NKS-affären är nu en nationell politisk skandal som Moderaterna måste krishantera. Trots det planerade den M-ledda Alliansen i Sundbyberg före valet en OPS-finansiering av en ny skola.

– Vi ser ju Nya Karolinska från Sundbyberg. Det är bara att lyfta blicken. En majoritet i landstinget med samma politiska färg tvår sina händer och säger att ”vi ångrar det här”. Och då sitter vi som kusinen på landet och ignorerar den informationen. Det var plågsamt, säger Anders Ocklind (C) som var ordförande i upphandlingsutskottet.

När frågan kom till utskottet i våras skrev Ocklind i ett PM:

”Det känns djupt demoraliserande… Det hela ger intryck av ett spökskepp som ingen vågar ifrågasätta.”

– Det skulle kosta 130 miljoner att bygga. Jag kom fram till att den hade kostat dubbelt så mycket om man hade gjort på det här sättet, och då hade man inte ens ägt skolan. Det vore som att betala för två skolor och inte få någon skola, säger Ocklind.

Krav på nya underlag sköt frågan över valet som gav en ny blocköverskridande majoritet. Socialdemokraterna ska styra Sundbyberg tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

I budgeten 17 december stoppas OPS-upplägget.

– Jag fick höra det i dag. Jag är väldigt glad, mycket lättad, säger Anders Ocklind (C).

Ocklinds ifrågasättande och valet hindrade att medborgarna i Sundbyberg fick sin andra OPS-skandal att betala av. Men hur kunde det ens gå så långt?

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Man kritiserar inte varandras babys, för då kan man få problem med sina egna babys.”[/blockquote]

Ocklind ger alliansupplägget skulden. Att de olika partierna får genomföra sina profilfrågor för att kunna peka på vad just det partiet har genomfört.

– Man kritiserar inte varandras babys, för då kan man få problem med sina egna babys. När mandatperioden går mot sitt slut är det bråttom att få dem genomförda.

OPS-modellen var kommunstyrelsens ordförande Mikael T Erikssons (M) baby. När Ocklind ställde frågor om siffrorna fick han inga bra svar.

– Det blev bara dålig stämning, berättar Ocklind.

Han fick lämna utskottet men sparade 130 miljoner kronor.

– Strongt att slå larm. Det är en viktig seger för förnuftet. Därmed är det en seger för politiken, säger blivande kommunstyrelseordföranden Peter Schilling (S).

– Jag är glad att vi nu satt stopp för ett dåligt förslag som skulle kostat sundbybergarna onödiga pengar. Jag vill också uttrycka mitt beröm över min partikamrat Anders Ocklind som visat stark politisk ryggrad i hela den här processen, säger Stefan Bergström, gruppledare för Centerpartiet i Sundbyberg.

Ingen i landstingsalliansen stoppade spökskeppet NKS. Nu hoppas Ocklind på en öppnare anda i Sundbybergssamarbetet.

– Jag hoppas att det ska vara ett öppnare klimat och att inte varje parti ska driva igenom sin baby utan i stället förbättra helheten tillsammans.