Centern pudlar i sin största valfråga

– Ta tillbaka det, skrek Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl i SVT:s valdebatt om jobben.

Nu tvingas Ådahl och Centern själv ta tillbaka det. Partiets viktigaste valfråga, den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, skrotas.

– Vi har lyssnat på kritiken.

Centerpartiets största valfråga var den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Den kostade hela 16 miljarder. Annie Lööf gick i valrörelsen till hårt angrepp på Socialdemokraterna som menade att nedsättningen var dyr och att miljarder kastades bort på unga som hade fått jobb ändå.

När IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, kom med samma kritik i december 2013 – att reformen kostade upp till 1,6 miljoner kronor per jobb – viftades den bort av Lööf.

– De studier som finns är gjorda av IFAU under 2009 när den här reformen bara hade hunnit verka i något år, sa Lööf till DN inför valet.

Och trots att IFAU konstaterade att den utökade sänkningen som genomfördes 2009 inte hade haft någon effekt överhuvudtaget ville Lööf ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna en tredje gång.

När alliansens budget vann efter valet rasade Lööf mot att regeringen inte genomförde den sänkning av arbetsgivaravgiften för ungdomar under 23 år som ingick.

”Alla experter är ense om att reformen blir bättre om vi riktar den mot de yngsta, som har allra svårast att få sitt första jobb”, hävdade Lööf i DI trots att experterna alltså var kritiska till reformen.

Först nu, två år efter valet och tre år efter IFAUs rapport, reagerar Lööf.  29 september hade Centerpartiet ett seminarium i riksdagen med IFAU under ledning av Martin Ådahl.
”Alliansens halvering av arbetsgivaravgifterna för unga fick kritik, inte minst med anledning av en rapport från IFAU… Vi har lyssnat på kritiken, vilket har lett fram till en viktig förändring av vår skattepolitik”, hette det i ett uttalande.

Nedsättningen av ungdomsarbetsgivaravgiften kostade staten nästan 110 miljarder kronor under åtta år.

– Om Möller hade rätt i att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket, då är detta miljardsvindleri, sa Stefan Löfven på Första maj 2015.

Martin Ådahls utrop i SVT-debatten blev en snackis och fick en egen hashtag på Twitter #tatillbakadet. Centern lanserade till och med en särskild sajt tatillbakadet.se.

Men nu är det alltså Centern och Ådahl själv som får #tatillbakadet och rikta insatserna mot arbetslösa i stället för en åldersgrupp.

– Nu vet vi tack vare empiri och den forskning som har skett på alliansens reformer att det blir ännu bättre pang för pengarna om vi riktar in oss och har mer fokuserade satsningar på den första tiden på arbetsmarknaden, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen Emil Källström (C).

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara