Nygammal skatt ska lösa problemen

”Nedskärningarna bakom den hårda retoriken: så har svensk politik låtit gängkriminaliteten gro” från Katalys.

Saknar Sverige verktyg för att bekämpa gängkriminalitetens grogrund? Det går Kalle Sundin till botten med i en ny Katalys-rapport.

Värnskatt togs ursprungligen ut av manliga icke vapenföra medborgare som inte kunde genomföra värnplikten av medicinska skäl. Kunde man inte betala till staten med sin kropp fick man hala fram plånboken i stället i Europa på 1800-talet.

Värnskatten skulle varit tillfällig, men avskaffades inte förrän 2019.

Göran Persson anammade idén fast i ny tappning när statens finanser skulle saneras på nittiotalet. I bokstavlig mening fick den samhällsklass, höginkomsttagarna, som tjänat mest på den borgerliga politiken mandatperioden innan få betala tillbaks till staten. Värnskatten skulle varit tillfällig, men avskaffades inte förrän 2019. Tjugofyra år efter att den införts.

Nu argumenterar tankesmedjan Katalys i en rapport för att den införs på nytt. Den här gången är det gängen som ska ”ryckas upp med roten”. En viss sorts kriminalitet ska bekämpas med en punktskatt för höginkomsttagare.

En viss sorts kriminalitet ska bekämpas med en punktskatt för höginkomsttagare.

Det officiella namnet på rapporten är ”Nedskärningar bakom den hårda retoriken. Så har svensk politik låtit gängkriminaliteten gro.” Pressmeddelandet där rapporten presenteras har rubriken ”S mittensamarbete har försvagat insatserna mot gängvåldet”.

Argumentationen är som följer: Regeringen Reinfeldt drog åt tumskruvarna ekonomiskt på kommunerna och välfärden och regeringarna Lövfen tvingades fortsätta med samma inriktning på grund av samarbetet med C och L. Främsta beviset för detta att medlen till ”Delegationen mot segregation” minskat från 2,2 miljarder till 250 miljoner att vidareförmedling till kommuner. Att statsanslagen till kommunerna under perioden ökat rekordartat med tiotals miljarder låter rapportförfattaren låta vara okommenterat.

Kommuner med utsatta områden har fått frågan i en enkät om de tycker att de fått tillräckligt med pengar (det anser de inte). Skolan har också fått för lite pengar och därför ökar gängkriminaliteten samt att det behövs hårdare tag i lagstiftningen på vissa områden och fler poliser enligt rapporten.

Slutsatsen efter 18 sidor är att en nygammal skatt bör återinföras för att lösa problemen.

Gängkriminalitet är inget nytt, inte i Sverige och inte någon annanstans.

Resonemanget saknar historisk kontext. Gängkriminalitet är inget nytt, inte i Sverige och inte någon annanstans. Att kriminella samarbetar är ett välkänt fenomen känt sedan åtminstone antiken och i moderna dagar har vi haft maffia, raggare, Hells Angels och många fler organisationer av samma slag. Rapporten lämnar redan på de första sidorna en ledtråd, som den sedan inte följer upp, nämligen att brottsligheten har minskat i Sverige, men skjutvapenvåldet har ökat. Samma brottslighet som innan, fast långt mycket större tillgång till skjutvapen verkar det som.