Nyanlända får jobb via Just Arrived

Ett sätt att få jobb för nyanlända är via sajten Just Arrived. En av dem som fått jobb är Zaher Barood från Syrien.

Zaher Barood dyker upp i sina arbetskläder från Väsby-hem där han arbetar som ”allt-i-allo”. Från början fick han några strödagar via Just Arrived som är en webbtjänst som matchar ihop nyanlända med olika företag. Nu arbetar han två dagar i veckan.

– Jag går runt och kollar att allt är okej i trapphus och på gårdar, säger Zaher Barood.

Han är färdig med Sfi och läser nu på en högre nivå. Han och familjen, fru och en treårig dotter, kom till Sverige i augusti 2015. För ett halvår sedan fick de permanent uppehållstillstånd och kunde äntligen hitta ett lämpligt boende. Efter att ha flyttat runt i hela länet under ett halvår hyr de nu en del av ett hus i Barkarby. Utmaningen nu är att både han och hans fru ska få fasta jobb så att de kan hitta något mer permanent boende när etableringstiden har gått ut.

– Sverige är ett bra land. Jag har bestämt mig för att jag vill stanna här. Jag vill att min dotter ska växa upp i en demokrati, få en bra utbildning, göra det hon vill och leva lugnt. Jag vill inte börja om igen.

I Syrien studerade Zaher Barood företagsledning med inriktning mot små och medelstora företag.

– Nu när jag arbetar här har jag tänkt mycket på vad jag skulle vilja jobba med, och jag skulle vilja bli socionom eller pedagog.

De två dagarna i veckan betyder mycket för honom. Och han menar att det måste bli enklare för nyanlända att få jobb, om bara så någon dag i veckan. Den nya asylpolitiken ser han dock problem med. Han har bekanta som bara får tillfälliga uppehållstillstånd.

– De är oroliga, de känner sig inte trygga. Det viktigaste blir att hitta ett jobb för att få stanna. Men man behöver lära sig språket.