Nya C-toppens bluff ett självmål

Centerpartiets nya partisekreterare Karin Ernlund anklagades för falska nyheter när hon kampanjade för att rädda en idrottsplats, som inte var hotad.
Efter valet röstade Centerpartiet, tvärt emot vallöftet, för att bygga bostäder på idrottsplatsen.

Tidigare borgarrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C), blir som ny partisekreterare ansvarig för Centerpartiets valkampanjer. 

Stockholms socialdemokrater reagerade dock starkt mot Ernlunds kampanjande i det senaste valet. Stockholmscentern tapetserade stadsdelen Enskede med affischer där Ernlund lovade ”Rädda Enskede IP”.

– Vi går till val på att rädda Enskede IP och se till att idrotten kan fortsätta leva, förklarade Ernlund (C) i en kommentar på Facebook.

Fortsätta leva? Idrottsplatsen var ju inte på något sätt nedläggningshotad. 

– Det är en bluff, sa Bosse Ringholm, Enskedesosse, till AiP i augusti.

Ernlund hänvisade till ett inaktuellt förslag från 2015 att bebygga en mindre bollplan i hörnet av idrottsplatsen för att möta bullerskyddskrav när 275 hyreslägenheter ska uppföras intill idrottsplatsen. Bollplanen skulle dock bara flyttas.

Socialdemokraternas  linje i valet 2022 var att i stället bygga en idrottshall. Men Karin Ernlunds affischkampanj gjorde att S i valspurten fick ägna kraft åt att dementera ryktena om att idrottsplatsen skulle byggas bort. 

Socialdemokraterna vann valet i Stockholm. Det nya rödgröna styret sa i exploateringsnämnden i november definitivt nej till bostäder på Enskede IP.

Centerpartiet röstade med Moderaterna och Liberalerna för att bebygga en av bollplanerna, alltså tvärt emot Karin Ernlunds (C) vallöfte om att ”Rädda Enskede IP”.

– Det har helt enkelt skett ett misstag på exploateringsnämnden. Därför har vi också kontaktat exploateringsnämndens ordförande rörande detta för att förtydliga vår ståndpunkt. Vi kommer nu följa processen noga för att säkerställa att idrotten värnas och att Enskede IP inte bebyggs, förklarar Karin Ernlund i tidningen Mitti.