Ny vårändringsbudget ska rädda pensionsuppgörelsen
Regeringen svarar på högeroppositionens blockering av pensionsuppgörelsen genom att återkomma med en ny vårändringsbudget på fredag.
– En budget som en majoritet i Sveriges riksdag står bakom, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Högeroppositionen M, KD, SD och L stoppade på formella grunder regeringen från att lägga fram sin pensionskompromiss med Centerpartiet, som även V och MP stod bakom, på riksdagens bord.
– Det finns ett förslag från vår sida som inte får behandlas, som Damberg uttryckte det.
Läs mer: Högeroppositionen stoppar pensionsförslag
Men högeralternativet röstades ned med en rösts marginal i riksdagen. Vilket öppnar för regeringens ändringsbudget.
Regeringssidan röstade alltså på avslag på högeralternativet utan att rösta igenom ett eget, detta för att sedan lägga fram sitt reviderade förslag för ny prövning, i bästa fall på onsdag nästa vecka. Detta om högermajoriteten i finansutskottet tillåter förkortad motionstid, annars blir det i början av juli.
– Det är inte bara för att hinna med det före sommaruppehållet utan för att de beslut vi har fattat ska kunna verkställas så fort som möjligt också, säger finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).
En votering som dock blir osäker eftersom riksdagen har två politiska vildar. Den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh ställer återigen krav för att rösta med regeringen.
– Det vi kan lova är att de nya pensionerna träder i kraft i augusti, om utbetalningarna kan ske under augusti behöver myndigheten återkomma om. Nu har vi haft den här processen, nu blir det lite förskjutet alltihop, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Finansministern markerade att regeringens förslag ger större effekt och kommer tidigare, vilket är viktigt för de äldre som nu lider av kostnadshöjningar.
– Vårt förslag är tusen kronor redan i augusti medan deras förslag är 600 kronor efter valet. Sedan blandar man gärna äpplen och päron här på lång sikt. Det handlar om att pensionärerna ska hantera situationen här och nu, säger Damberg (S).
En debatt handlar om hur turerna i riksdagen påverkar det fortsatta vårdandet av pensionsreformen.
– SD vill dödförklara pensionsarbetsgruppen men jag noterade att Kristdemokraterna såg ett ett värde i pensionsarbetsgruppen och Moderaterna var väl mindre tydliga. Men den frågan blir viktig att följa upp, säger finansminister Mikael Damberg (S) efter debatten.
– Det finns ett värde i ett långsiktigt blocköverskridande ägarskap av pensionsfrågan. Det var därför vi var angelägna att jobba fram kompromissen. Jag hoppas att pensionsarbetsgruppen kan ha en fortsatt roll i framtiden, annars kommer vi se stora slag i pensionsfrågan framöver.