Ny på Sjuhärads lista: Medlemmarnas stöd gör mig modig

Jessica Rodén, kommunalråd i Marks kommun, kommer in i riksdagen i höst om S behåller två mandat i Sjuhäradsbygden.Foto: Privat

– Just nu lutar det åt att jag skulle vilja jobba med hur vi ger rätt förutsättningar för kommunerna att vara kommuner, i civilutskottet.
Det säger Jessica Rodén, som kommer in i riksdagen om S behåller sina två mandat i Sjuhäradsbygden.

Socialdemokraterna har i dag två mandat i valkretsen Västra Götalands län södra. Av de sittande två ledamöterna lämnar Ann-Christin Ahlberg och listan kommer därför toppas av Petter Löberg. Nytt andranamn på listan är Jessica Rodén, som sedan ett drygt år är kommunalråd i Mark där S styr tillsammans med C och L.

Riksdagen är egentligen ett häftigt smörgåsbord av intressanta utskott, men just nu sneglar hon på att önska sig en plats i civilutskottet, som hon tycker har ett brett anslag.

– Det handlar om att skapa förutsättningar för kommuner och regioner, och det ger ju förutsättningar för skola, för äldreomsorg, för bostadsbyggnation och allt det här som är viktigt.

Det handlar om vilka frågor som behöver fattas på riksnivå för att ge utslag på kommunal nivå.

– Ibland känns det att vi är så långt ifrån varandra. Vi behöver bygga broar och skapa relationer och ha människor som förstår hur vi får det att hänga ihop.

Det handlar om att skapa förutsättningar för kommuner och regioner, och det ger ju förutsättningar för skola, för äldreomsorg, för bostadsbyggnation och allt det här som är viktigt.

Sin hemkommun Mark beskriver hon som ”hjärtat i Sjuhäradsbygden” och en kommun som har allt – natursköna lägen, sjöar och leder och tätorter.

– Här är vi mycket stolta över vår textilhistoria, vi har många engagerade entreprenörer och vi har över 4000 företag som är engagerade i vad som händer i kommun. Här pratar vi väldigt mycket om att jobba tillsammans.

Men om Jessica Rodén får välja ett beslut hon skulle vilja vara med och fatta i riksdagen under nästa mandatperiod handlar det inte om kommunernas villkor – utom om F i skolan.

Vi har ju skapat fel skola när barnen inte har förutsättningar att lyckas. Det är vi vuxna som suger helt enkelt.

– Jag brinner verkligen för barn och ungdomar, jag har själv barn med hörselskador. Jag vill att vi säkerställer att alla barn har förutsättningar att frodas i skolan. Vi har haft skolministern på besök här i Marks kommun i dag och jag gillade hennes tanke om att inga elever ska bli underkända i skolan. I dag har vi ett betyg som heter F och jag tycker inte att det är okej att underkänna någon människa, och definitivt inte barn och ungdomar. Så att avskaffa F, det är något som ligger mig varmt om hjärtat.

För en skola som underkänner barn – är den verkligen till för barnen, ifrågasätter hon.

– Vi har ju skapat fel skola när barnen inte har förutsättningar att lyckas. Det är vi vuxna som suger helt enkelt. Vi har för höga krav eller fel krav, vi ger dem fel stöd och vi ger dem inte förutsättningar.

Jessica Rodén blev egentligen kommunalråd tillfälligt när Lisa Dahlberg skulle vara föräldraledig; hon planerade att återgå till sitt vanliga jobb som stödassistent på ett gruppboende för individer med förvärvad hjärnskada när hon sa ja till att bli nominerad till riksdagen.

Det är så häftigt att det är valår, det finns så många engagerade socialdemokrater ute i landet och det blåser vänstervindar. Så nu kavlar vi upp ärmarna och vinner valet, helt enkelt.

– Men sedan aviserade Lisa att hon inte ville komma tillbaka. Då var det ytterligare en process där medlemmarna utsåg mig till hennes efterträdare, jag har varit ordinarie kommunalråd sedan i vintras. De är medvetna om att jag står på riksdagslistan och stöttar det fullt ut.

Det var det fackliga arbetet inom Kommunal som förde henne till politiken, där hon varit aktiv sedan 2014.

– Jag drev olika frågor men stötte hela tiden på hinder där det var frågor som politiken avgör. Då blev det att jag tänkte att jag får engagera mig politiskt för att kunna göra skillnad i de här frågorna.

Och nu är hon på rätt plats i livet för att våga ta steget och kandidera till riksdagen, till exempel är barnen tillräckligt stora.

– Medlemmarnas stöd gör att jag känner mig modig. Det är så häftigt att det är valår, det finns så många engagerade socialdemokrater ute i landet och det blåser vänstervindar. Så nu kavlar vi upp ärmarna och vinner valet, helt enkelt.

Riksdagslistan S i Sjuhäradsbygden

1. Petter Löberg, Borås

2. Jessica Rodén, Mark

3. Peter Rosholm, Bollebygd

4. Therése Björklund, Borås

5. Tony Willner, Vårgårda

6. Eva-Karin Haglund, Tranemo

7. Mats Palm, Herrljunga

8.Anna-Karin Antilla Sellberg, Ulricehamn

9. Patrik Harrysson, Svenljunga

10. Carina Svensson, Bollebygd

11. Nikolas Mallek, Borås

12. Lisa Dahlberg, Mark

13. Ronny Norrman, Herrljunga

14. Madde Lind, Tranemo

15. Ernad Suntic, Borås

16. Emelie Nilsson, Bollebygd

17. Per Carlsson, Borås

18. Linda Ikatti, Borås

19. Leif Dahl, Ulricehamn

20. Carina Fredriksen, Herrljunga

21. Håkan Andersson, Mark

22. Marielle Palm, Vårgårda

23. Andreas Stål, Tranemo

24. Sara Andersson, Borås

25. Dag Forsström, Svenljunga